Diplomații promit că vor sprijini județul!

Evenimentul care a avut loc astăzi în Banatul Montan a fost unul deosebit de important atât pentru comunitatea de cehi și de nemți, cât și pentru cea de români.

Cu puțin înainte de ora 13.00, în fața Primăriei Oravița s-au adunat cei doi consuli, al Austriei și al Cehiei, urmați de ambasadorii celor două state. Și ministrul Turismului a onorat cu prezența acțiunea organizată cu prilejul Zilelor Naționale ale Austriei și Cehiei, astfel că și prezența oficialilor români a lăsat impresia că acțiunea este una apreciată de țara gazdă. Asta, mai ales că nelipsiți au fost deputații și senatorii de Caraș-Severin, dar și reprezentanții Instituției Prefectului și ai Consiliului Județean. Și reprezentanții Bisericii Ortodoxe au fost prezenți, protopopul Reșiței, Petru Berbentia, subliniind faptul că județul este un real model de conviețuire.

[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157636972334155″]

Austriecii, captivați de cultură

Ambasadorii celor două țări s-au declarat îndrăgostiți de Banat, iar, de astăzi, și de orașul Oravița. Multe dintre obiectivele istorice cu greutate pentru România, cum ar fi primul teatru din țară sau prima linie de cale ferată, cea dintre Oravița şi Anina, îi leagă sentimental de trecutul istoric comun al Austriei cu Banatul.

„Din punct de vedere calendaristic, Ziua Națională a Austriei și a Cehiei sunt foarte apropiate, iar pe de altă parte avem trecutul istoric, dar și prezentul, care ne arată că o comunitate cehească puternică și vorbitoare de germană trăieşte aici, în Banat. Nu în ultimul rând, există și motivația politică. Atât Austria, cât și Cehia au relații foarte bune cu România, așa că iată-ne aici. Desigur, ideea o salut. Cunosc foarte bine regiunea și am avut ocazia să vizitez și să cunosc acest oraș minunat, Oravița. Nu în ultimul rând, există aici și teatrul, și calea ferată, care din punct de vedere sentimental ne sunt foarte aproape de suflet”, a declarat astăzi, la Oravița, ambasadorul Austriei.

Cehii, fascinați de agroturism

În ce îi privește pe reprezentanții Cehiei, aceștia s-au declarat încântați de colaborarea care există în zonă, dar şi de potențialul turistic pe care îl exploatează la maximum an de an. „Circul destul de des, mai ales că aici locuiește o comunitate mare de cehi, avem foarte multe proiecte. Al școlilor, de exemplu, pentru că finanțăm școlile, cultural, dar și unul care se referă la agroturismul din zonă. În cadrul lui, în Caraș-Severin ajung circa 7.000 de turiști cehi anual. Din acest motiv, ajung în zonă des, dar în Oravița sunt pentru prima dată”, a declarat ambasadorul Cehiei, Jiri Sitler.

Punctaj bun pentru Oravița

În cadrul întâlnirii de la Primăria Oravița au luat cuvântul și oficialii județului, senatorii Iosif Secășan și Aurel Duruț, dar și deputatul Ioan Benga și vicepreședintele forului județean, Ionesie Ghiorghioni.

Edilul-șef, Dumitru Ursu, s-a declarat încântat de faptul că primăria pe care o conduce a avut ocazia să fie gazda unei astfel de manifestări și speră ca Zilele Naționale ale celor două țări să fie, de fapt, începutul unei frumoase colaborări și prietenii. „Mă bucur de prezența tuturor oaspeților. Este important să avem astfel de oaspeți, mai ales că doamna ministru Maria Grapini a văzut drumurile naționale și sper să intervină la Guvern și să ne ajute să le reparăm. Turism fără drumuri nu se poate!”, a punctat primarul Dumitru Ursu.

În urma acțiunii de la palatul administrativ, oaspeții s-au deplasat la grădinița PP Nr. 1, iar apoi la un dineu, ce a avut loc la Teatrul „Mihai Eminescu”.

Rămâi cu Express de Banat! Află ce a declarat la Oravița ministrul turismului!


Comments

  1. LuxPhotoFuchs says:

    Nota 10 autoarei acestui minunat articol in care este relatat dar si magnific ilustrat un eveniment fastuos pentru orasul Oravita si nu numai. Pacat ca fatada cladirii Consiliului Local arata jalnic….

  2. LuxPhotoFuchs says:

    Arata jalnic…..

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/