„Dintr-o simfonie, legea a devenit manea!” Daniel Funeriu îl atacă dur pe Darius Vâlcov și îl ironizează pe Victor Ponta!

Fostul ministru al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Daniel Funeriu, a susținut o conferință cu tematica „Despre excelență, prostie, interese obscure și minciuni în educația românească” la Universitatea de Vest din Timișoara. Subiectele abordate s-au referit atât la perioada în care și-a pus direct amprenta asupra sistemului educațional din România, cât și la cea ulterioară, în urma părăsirii funcției, fiind discutate teme actuale în societatea românească, precum frauda, corupția și plagiatul.

În deschiderea conferinței, prorectorul Universității de Vest din Timișoara, Mădălin Bunoiu, a trecut în revistă, pe lângă date generale, câteva detalii semnificative referitoare la experiența academică și profesională a fostului ministru, menționând desăvârșirea studiilor acestuia în Franța, precum și consolidarea portofoliului său academic în state precum California, Japonia și Germania.

În 2009, Daniel Funeriu începe cu un proces pe care încă îl consideră a fi o modernizare complexă a sistemului de învățământ, după cum el însuși afirmă: „După 10 ani, avem certitudini: ce a fost făcut, ce s-a dorit și ce s-a cuplat în realitate în sistem (…) Am tăcut cam cinci ani de zile de când am ieșit din viața publică și vă spun cu toată onestitatea că m-am săturat să aud minciuni și prostii despre ceea ce a fost făcut atunci și mai ales despre starea învățământului românesc”.

Referitor la titlul conferinței sale, Daniel Funeriu susține faptul că a început prin „excelență”, pentru a sublinia faptul că, din punctul său de vedere, „educația românească nu este atât de proastă, cum se spune peste tot”, părinții care au copii în străinătate confirmând acest fapt. Cu toate acestea, fostul ministru s-a plâns de modificările ulterioare retragerii sale din minister: „Odată cu plecarea Guvernului din care am făcut parte, legea a început să fie măcelărită. La ora actuală, legea a suferit 63 de ordonanțe de urgență (…) Dintr-o simfonie, a devenit o manea”. De asemenea, acesta și-a exprimat nemulțumirile în ceea ce privește „practicile” de ocupare a posturilor în Inspectorat, făcând declarații dure la adresa membrului Partidului Social Democrat, Darius Vâlcov: „Vâlcov mi-a trimis un deputat care era să se ia la bătaie cu șefa mea de cabinet care nu-l lăsa să intre, să-i pun la Olt un inspector care era analfabet. Vă dau cuvântul meu de onoare, era analfabet! (…) Țin să vă spun adevărul. Adevărul din biroul miniștrilor și nu poveștile pe care le auziți. Așa se ocupau posturile”. În aceeași notă critică, abordând subiectul referitor la plagiatul din România, fostul ministru nu a avut nicio reținere să-l amintească pe Victor Ponta, ironizându-l: „Nu e vina mea că un tip care și-a plagiat doctoratul s-a gândit să fie premier. Dar e vina mea că a fost descoperit”.

În încheiere, Daniel Funeriu a adus în discuție un „decalog” al universităților, printre prevederile menționate numărându-se toleranța zero la copiat, interzicerea conducătorilor de doctorat de a avea mai mult de opt doctoranzi, interzicerea acordării de note de trecere studenților nemerituoși, evaluarea exclusiv internațională a proiectelor de cercetare, recrutarea transparentă și căutarea activă a tinerilor valoroși formați în străinătate.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/