Din Trezoreria Oravița se fură ca-n codru! Vezi aici prin ce metode!

Concluziile procurorului George Bucurică de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oraviţa din rechizitoriul prin care casierul Trezoreriei a fost trimis în judecată după ce a sustras importante sume de bani sunt de-a dreptul şocante. Tezaurul României e ultima grijă pentru funcţionarii de la Fisc. Alţii se înfruptă din el!

În perioada noiembrie 2014 – ianuarie 2015, Ion Alfredo Chisăliţă a sustras mai multe sume de bani din Trezoreria Oraviţa, folosindu-se de încrederea pe care colegii de serviciu i-au acordat-o. Concret, casierul Trezoreriei şi-a indus colegii în eroare în momentul introducerii în Tezaur a banilor. Acesta înlocuia în topurile de câte o sută de bancnote de 200 de lei mai multe dintre acestea cu altele de 50 de lei, profitând de nuanţa extrem de asemănătoare a acestora. Astfel, la fiecare înlocuire de bancnotă, Alfredo sustrăgea din numerarul Trezoreriei câte 150 de lei. „Pentru a-i menţine în eroare pe colegi şi pentru a continua activitatea de sustragere a fondurilor din numerarul manipulat de Trezorerie, inculpatul a completat cu date nereale chitanţele care atestau introducerea în Tezaur a numerarului în zilele în care se introduceau un număr de peste 100 de bancnote din cupura de 200 de lei, numărul acestora fiind în realitate mult mai mic, iar valoarea numerarului mult diminuată”, se precizează în materialul de urmărire penală.

În 12 ianuarie 2015, Alfredo a aflat că trezorierul-şef al judeţului a dispus efectuarea controlului periodic la Oraviţa. Inculpatul a manipulat atunci în mod fraudulos un program informatic, care-i permitea efectuarea de încasări şi eliberarea de chitanţe către public, astfel încât încasările să nu apară în ziua controlului. Practic, a folosit în mod injust numerarul încasat, 16.773 lei, pe a acoperi parţial prejudiciul. „Tot pentru a diminua cuantumul prejudiciului creat, inculpatul a indus în eroare funcţionari ai Primăriei Oraviţa care doreau să depună în numele instituţiei mai multe sume de bani şi a încasat de la aceştia suma de 2.685 lei fără a elibera chitanţele care atestau depunerea banilor, simulând o defecţiune la sistemul de tipărire a chitanţelor, după care a folosit suma la diminuarea minusului din gestiune”, a mai arătat procurorul de caz.

Înaintea controlului, Alfredo a returnat din banii sustraşi cel puţin 29.000 de lei. Folosindu-se de sumele de bani încasate în ziua respectivă, la control a fost depistat un minus valoric de doar 50.895 lei, deşi în realitate era mult mai mare. Inculpatul a recunoscut în faţa organelor de cercetare penală faptul că şi-a indus în eroare colegii responsabili de introducerea/scoaterea numerarului din Tezaur, Mărioara Marşavela şi Marcel Lida. „Inducerea în eroare a putut fi posibilă datorită speculării de către inculpat a neglijenţei celor doi martori care aveau obligaţia să numere şi ei numerarul precum şi a încrederii de care inculpatul beneficia de la colegii de serviciu”, a stabilit procurorul Bucurică. Cei doi nu au beneficiat în vreun fel de banii sustraşi de Alfredo, dar asta nu-i absolvă total de vină!

 

 „Inculpatul şi-a îndeplinit cu rea credinţă atribuţiunile de serviciu şi a manipulat masa monetară pe care o avea în gestiune de o manieră frauduloasă astfel încât să-şi asigure un câştig ilicit.”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/