Din Timișoara până în Serbia, pe bicicletă. Proiectul este aproape de final

pista1

Iubitorii mersului pe două roți se vor putea plimba cu bicicleta, pe malul Begăi, din Timișoara până în orașul sârbesc Zrenjanin, în viitorul apropiat, pe o pistă cu o lungime de peste 70 de kilometri. Mai rămâne deschiderea punctului de trecere a frontierei pe bicicletă și cu vaporașele.

Un proiect important pentru dezvoltarea turismului din Banat este aproape de a fi finalizat. Este vorba de proiectul transfrontalier România – Serbia intitulat „Repararea infrastructurii de navigație a Canalului Bega”, care are o valoare de aproape 14 milioane de euro. În cadrul acestuia, în urmă cu trei ani au început o serie de lucrări cu scopul reluării circulației cu vaporașele pe Bega din Timișoara până în Serbia, dar și prelungirea pistei de biciclete de pe malul râului.

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Timiș, au fost finalizate lucrările de reabilitare a ecluzei și stăvilarului de la Sânmihaiu Român, iar pe partea sârbă s-au reparat nodurile hidrotehnice de la Srpski Itebej și Klek. Totodată, partenerul sârb a finalizat execuția pistei de biciclete de pe malul Begăi din orașul Zrenjanin până la graniță, pe o lungime de 43 de kilometri.

În aceste condiții, mai rămâne de făcut deschiderea punctului de trecere a frontierei pentru a se putea trece cu bicicleta sau cu vaporașul din România în Serbia. Vă reamintim că, în urmă cu cinci ani, în cadrul unui proiect european, în județul Timiș a fost realizată o pistă de biciclete pe malul Begăi de la Timișoara până la graniță, cu o lungime de 37 de kilometri. Acum, în cadrul noului proiect, partea sârbă a continuat pista de la frontieră și până la Zrenjanin.

expresb 1000x100

Este un proiect care va avea un impact uriaș asupra turismului local și a serviciilor locale din Timișoara, județul Timiș și până la Zrenjanin. Însă mai avem câteva lucruri de făcut: trebuie să deschidem noul punct de trecere a frontierei până la sfârșitul anului, care este o provocare atât pentru noi, cât și pentru partea sârbă. Îmi doresc ca pista de biciclete să o includem în circuitul european”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Proiectul transfrontalier România – Serbia are termen de finalizare data de 2 decembrie. Din păcate, mai sunt o serie de demersuri de făcut privind construirea celor două puncte de trecere a frontierei, naval și pietonal.

1000 x 200 gif