Din motive de siguranță! Toaletarea unui platan de peste 100 de ani a stârnit nemulțumiri

Toaletarea platanului din vecinătatea Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” și a Școlii Gimnaziale Nr. 3 din Lugoj a stârnit numeroase controverse. Mai mulți lugojeni și-au arătat nemulțumirea vizavi de această acțiune, însă din păcate copacul nu era unul sănătos, iar crengile putrezite pe interior puteau oricând să provoace o tragedie.

Inițiativa toaletării bătrânului platan aparține Parohiei Ortodoxe Române Adormirea Maicii Domnului – Lugoj. „Am considerat că toaletarea acestui copac este o măsură necesară, mai ales având în vedere că în această perioadă credincioșii participă la slujbe în aer liber și exista un risc. Chiar luni (n.r. 31 august) au căzut două crengi. De asemenea, am primit și numeroase sesizări din partea Școlii Gimnaziale Nr. 3, platanul aflându-se pe spațiul comun. Conducerea școlii se temea că oricând se putea întâmpla un accident și copiii erau în pericol. În plus, mizeria și mirosul lăsate în urmă de ciori reprezentau și ele un mare inconvenient. La slujba de duminică (n.r. 6 septembrie) le-am explicat credincioșilor necesitatea toaletării acestui copac.”, explică preotul Cristian Cerbu de la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”.

Printre cei care aplaudă acțiunea de toaletare a copacului se află mai ales părinții elevilor care frecventează Școala Gimnazială Nr. 3. Îngrijorați că platanul era destul de avariat, iar ramurile foarte grele puteau ceda oricând sub propria greutate, aceștia sunt acum liniștiți că micuții nu se mai află în pericol când ies în recreație.

„Părinții au cerut în ultimii doi ani în mod repetat la toate ședințele, toaletarea. În primul rând, din cauza vechimii platanului și a uscăturilor, au căzut de multe ori, la orice pală de vânt, mai multe ramuri, lucru care a culminat săptămâna trecută cu desprinderea a două ramuri mari, reprezentând un real pericol pentru elevi. De asemenea, mai era și mizeria pe care o provocau ciorile, un adevărat focar de infecție. Mirosul era groaznic, copiii nu puteau să iasă nici în recreație. Am făcut solicitări și Parohia a răspuns pozitiv. Din punctul nostru de vedere, e mult mai bine așa și noi le mulțumim, mai ales că platanul nu a fost afectat în structura lui, dimpotrivă. Totodată și clădirea școlii avea de suferit, pentru că odată cu începerea toamnei, frunzele căzute ne astupau burlanele și le deteriorau. Crengile deja crescuseră peste școală, la fel și la biserică, deci din punctul nostru de vedere a fost o inițiativă grozavă.”, precizează prof. dr. Anda Lungu Ursulescu, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 3.

Potrivit celor care s-au ocupat de toaletare, coronamentul platanului se va regenera în timp scurt, fără probleme, acțiunea fiind benefică pentru sănătatea copacului.