Din izoletă pe patul de spital! „Toată procedura poate dura două ore”

untitled design set 970x90 px

Medicii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara simulează o dată la două zile situații în care unitatea sanitară s-ar putea umple de persoane suspecte de COVID-19. Totul pentru ca personalul medical să fie antrenat pentru cazuri extreme.

Saloanele pregătite de conducerea spitalului se află în două clădiri separate. Pacienții transportați de la domiciliu cu izoleta au fost cazați într-o clădire separată aflată în curtea spitalului. Pentru suspecții care vin din zone de maxim risc și se prezintă pentru consultație, medicii au pregătit două circuite separate de ceilalți bolnavi.

Primul circuit

Încă de la intrarea în spital există afișe pe care sunt scrise numere de telefon la care trebuie să sune persoanele suspecte. În spatele liniei telefonice se află un medic responsabil de aceste cazuri. Suspecții sunt chemați într-o sală de așteptare separată timp în care doctorul se echipează, dar nu în cunoscutele combinezoane. După acest proces, pacientul este chemat într-un prim cabinet de consultație, dar nu înainte să se dezinfecteze și să își pună mască. În această primă locație, în care geamul este deschis, îi sunt adresate mai multe întrebări, dar de la o distanță de peste 2 metri. În urma răspunsurilor primite se decide dacă persoana va fi izolată la domiciliu sau internată la spital.

Cel de-al doilea circuit 

„În momentul în care se decide că pacientul este suspect, acesta este trimis în cel mai apropiat salon pentru izolare, aflat pe același hol și rămâne până când medicul care l-a văzut se va schimba în echipamentul complet de protecție, adică în acel combinezon. Prima dată intră să îi ofere o liniște, să afle mai multe informații, iar a doua oară în momentul în care i se vor recolta probe. Toată procedura poate dura până la două ore”, a explicat medicul specialist Adelina Marinescu.

publicitate ziar expresb 1000x100

Odată plasat în salon, pacientul nu mai are voie să plece până când două teste efectuate la o distanță de 24 de ore au rezultat negativ.

„Sunt niște protocoale internaționale care caută de fapt să evite contaminarea personalului nostru sau a altor pacienți. Combinezoanele acelea complete te protejează în proporție de 95% dacă respecți toate regulile de îmbrăcare și dezbrăcare. Există totuși un 5% care nu te protejează. Ca să nu existe contact de multe ori pe zi, fiecare intrare la pacient se face cu echipament de unică folosință. O dată pe zi medicul merge să vadă pacientul, dacă trebuie recoltează analize, iar dacă trebuie terapie se merge de mai multe ori pentru terapia injectabilă”, a explicat medicul Virgil Musta.

Pentru că virusul are un grad mare de contagiozitate, bolnavii primesc mâncarea într-un spațiu tampon, iar ustensilele sunt arse după ce au fost folosite. Chiar dacă numărul cazurilor de coronavirus nu a atins ordinul zecilor, medicii aproape că sunt epuizați. Motivul – oamenii sunt speriați și vin la spital chiar dacă nu se încadrează în definiția de suspiciune de caz.

„Până acum a fost destul de greu și destul de obositor pentru că panica și isteria sunt mai mari decât problema în sine. Avem pacienți speriați pe care încercăm să îi liniștim. Oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să respecte atât partea de izolare, cât și partea de prevenție. Noi nu vrem să îi ținem aici cu forța, pur și simplu ne gândim la cei din jur și la populația de risc. Atâta tot”, a mai spus medicul Adelina Marinescu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/