Acoperișul de la Staționarul 2 al Spitalului Județean de Urgență Reșița rămâne nu doar o problemă a cărei rezolvare imediată nu se întrezărește, ci și un motiv de contre între actualul manager general interimar, dr. Cosmin Librimir, și fostul manager demis, Alina Stancovici. Un acoperiș vechi de când lumea, înlocuit doar parțial grație sponsorizărilor, prin care se strecoară apa atunci când plouă.
Dr. Librimir spune că își va da toată silința pentru ca acoperișul să fie înlocuit în totalitate, însă sunt puține speranțe ca acest lucru să se întâmple prea curând, din lipsă de bani.
CITEȘTE ȘI: Poate dacă ploaia s-ar opri… Managerul spitalului vrea să schimbe acoperișul, dar n-are din ce!
„Înlocuirea acoperișului a fost începută, o parte din lemnul și țigla necesară fiind primite anul trecut din partea Mitropoliei Banatului, care la vremea respectivă au spus că vor asigura materialele necesare înlocuirii acoperișului. Nu am la cunoștință de ce nu s-a continuat acest lucru.”, a mai spus Cosmin Librimir, un răspuns care l-a nemulțumit pe fostul manager.
În replică, Stancovici îi transmite prin intermediul Express de Banat că „Mitropolia Banatului a răspuns cu promptitudine solicitării de ajutor pentru Staționarul 2, achiziționând pentru acoperișul acestuia, în iulie 2021, țigla, coamele, europaleții, lemnul pentru grinzi, jgheaburile și cârligele aferente acestora. O parte a acoperișului a fost schimbată cu aceste materiale, mâna de lucru fiind asigurată voluntar de către o firmă, grație domnului dr. Emil Bunda. Partea nereparată a acoperișului necesită lucrări ample, înlocuirea totală, nu doar a țiglei, ci și a grinzilor, fapt ce presupune manopera unei firme abilitate în domeniu, cu toate avizele, lucrarea făcându-se la mare înălțime.”
Fostul manager al SJUR precizează că ajutoarele din partea Mitropoliei au venit în condițiile în care Consiliul Județean, în subordinea căruia se află cea mai mare unitate spitalicească din județ, nu dispunea de banii necesari unor astfel de lucrări. În niciun moment Mitropolia Banatului nu a refuzat solicitarea de ajutor, ba mai mult, deseori IPS Ioan a asigurat, pe lângă materialele pentru acoperiș, și transporturi de fructe pentru pacienți, pansamente, comprese sterile și o cantitate semnificativă de betadină atunci când spitalul nu avea.
„Culmea, după ce au fost primite materialele pentru acoperișul Staționarului 2, președintele CJ, Romeo Dunca, a dispus constituirea unei comisii care să verifice stadiul lucrărilor la acoperiș… Oare de comisie era nevoie, când acoperișul se renova din omenie și… mila lui Dumnezeu?”, se întreabă Alina Stancovici.
După livrarea materialelor achiziționate pentru spital de către Mitropolia Banatului, (lucru care se întâmpla după ce Romeo Dunca a urcat cu elicopterul materiale de construcții pe acoperișul Consiliului Județean, spune fostul manager), l-ar fi rugat pe președinte să facă același lucru și pentru spital, adică să ridice cu elicopterul paleții de țiglă, în podul spitalului, însă susține că demersul său s-a soldat cu „un refuz categoric, plin de ostilitate (evident, nu aștept să își amintească, dar să recunoască!)”, mai spune Stancovici.
Cât despre materialele pentru partea nerefăcută a acoperișului, acestea s-ar afla în curtea din spate a Staționarului 2, spune managerul demis, dar lipsește forța de muncă abilitată în domeniul lucrărilor privind acoperișurile și șarpantele. Concluzia? „Nu putem arăta cu degetul spre Mitropolia Banatului ori spre alții care nu sunt străini de verbele «a da» și «a face», fără a avea un raport sau o obligație față de SJUR.”, ne-a mai precizat Alina Stancovici.