O firmă înfiinţată în 2017 de un politician din Timişoara, deputat PSD până în 2016, a obţinut în 2018 contracte pe bandă rulantă în Caraş-Severin şi Timiş. Firma se numeşte DIN CE IN CE MAI BINE S.R.L….
Mai multe primării comunale, 8 din Caraş-Severin şi 7 din Timiş, s-au angajat să cumpere, prin achiziţie directă, servicii de consultanţă de la S.C. DIN CE IN CE MAI BINE (pe bune, n.r.) S.R.L.. Sediul societăţii cu nume parcă predestinat bunăstării patronului se află într-un sat din comuna Giarmata, Cerneteaz, situat la mai puţin de 10 km de Timişoara.
Potrivit ONG-ului „Banii noştri“, valoarea totală a contractelor pe consultanţă obţinute în 2018 de la U.A.T.-uri din Banat de către S.C. DIN CE IN CE MAI BINE S.R.L. depăşeşte 500.000 de lei. Mai bine de jumătate din această sumă, respectiv aproape 300.000 de lei, este suportată de primării comunale din Caraş-Severin.
Unităţile administrativ-teritoriale cărăşene care au ales DIN CE IN CE MAI BINE sunt: Ramna, Zăvoi, Văliug, Bucoşniţa, Băuţar, Vermeş, Brebu Nou şi Măureni. Cea mai mare sumă apare în dreptul Comunei Ramna: 120.000 lei, pentru servicii de consultanţă la proiecte finanţate prin PNDL. Pentru acelaşi tip de servicii, Comuna Văliug va plăti firmei timişene 40.000 lei.
Comuna Zăvoi s-a asigurat de două contracte: servicii de consultanţă implementare proiect de canalizare – 51.000 lei, servicii auxiliare privind organizarea procedurilor de achiziţie „Canalizare menajeră Zăvoi“ – 20.000 lei.
Pentru servicii de consultanţă în domeniul achiziţiilor publice, sumele contractate de UAT-urile cărăşene şi firma DIN CE IN CE MAI BINE S.R.L. diferă de la o comună la alta: Băuţar şi Vermeş – câte 10.000 de lei, Brebu Nou – 7.050 lei, Măureni – 5.000 lei plus alte 5.000 pentru „servicii auxiliare achiziţiei prin Expert cooptat pentru publicare Documentaţie SEAP“. Comuna Bucoşniţa dă aceleiaşi firme 18.000 lei, însă nu pentru consultanţă în achiziţii publice, ci pentru servicii de elaborare GAL-uri rurale.
Menţionăm că Tiuch este reprezentantul unuia din Grupurile de Acțiune Locală (GAL) Timișoara și Freidorf, care au reușit să câștige recent fonduri nerambursabile de 14 milioane de euro. Banii sunt destinaţi dezvoltării unor zone sărace ale Timişoarei, precum Kuncz, Plopi, Fabric, Freidorf, Fratelia, Şagului.
Sursă foto/tabel: voceatimisului.ro/ FB Banii noştri.