În lipsa precipitațiilor, cărășenii, în special cei din mediul rural care fac agricultură, își udă grădinile de teamă să nu-și compromită de tot culturile. Și pentru că fântânile au secat și ele sau debitul acestora a scăzut mult în ultimele săptămâni, oamenii apelează la rețeaua publică pentru a-și salva recoltele. Un lucru deloc recomandat, consideră autoritățile, într-o perioadă în care fiecare strop de apă contează.
O astfel de situație o întâlnim și în localitatea Padina Matei, aparținătoare comunei Gârnic, unde, din cauza secetei, nivelul izvorului din care se face captarea a scăzut atât de mult încât localnicii vor ajunge să primească apă cu porția, spune primarul Nicolae Tismănariu.
„Sigur că nici la noi situația nu stă mai bine. Avem deja probleme, iar dacă canicula va persista, în maximum o săptămână, nu vom mai avea apă la Padina Matei. I-am înștiințat pe oameni de situația în care ne aflăm și i-am rugat să folosească apa pentru strictul necesar, și nu pentru udatul grădinilor. Noi, din păcate, ne confruntăm cu această problemă în fiecare an, pentru că nu avem nici fântâni publice, sunt vreo 4 sau 5 în toată localitatea, și acestea destul de sărace în șura de apă.”, ne-a declarat primarul comunei Gârnic.
Edilul spune că problema își va găsi rezolvarea în următoarele luni, odată cu finalizarea lucrărilor la alimentarea cu apă a localității Gârnic. Aici constructorul a executat mare parte din proiect, iar odată cu punerea în funcțiune a rețelei, aceasta ar urma să alimenteze și o parte a localității Padina Matei.
„Alternativă avem la această problemă. Lucrăm la ea, dar așteptăm să finalizăm alimentarea cu apă la Gârnic. Am achiziționat deja 3.500 de metri liniari de conductă, bazinul de stocare, sperăm să mai luăm anul acesta și pompe, iar din alimentarea Gârnic, sus unde vin bazinele, să încercăm să montăm o pompă și să alimentăm și satul Padina Matei. Însă să terminăm întâi la Gârnic, unde 80% din lucrare este gata, și apoi ne apucăm de treabă și pentru a rezolva problema de la Padina Matei. Până atunci noi achiziționăm tot ce ne trebuie și pentru că avem utilajele noastre, o să facem lucrarea pe bugetul local.”, a mai spus primarul Nicolae Tismănariu.