Șansa de a renaște a stațiunii de pe Valea Cernei stă în puterea partenerilor europeni

bh baden baden
explo 1000x200

O delegație a Asociației Orașelor Termale Istorice din Europa condusă de Mario Crecente, președintele consiliului științific al EHTTA (European Historic Thermal Towns Association), s-a aflat zilele acestea la sediul Primăriei din Băile Herculane. Vizita a fost facilitată de reșițeanul Werner Henn, stabilit în orașul stațiune Baden-Baden, acolo unde este consilier local de 18 ani și membru al echipei germane care se ocupă de strategia Dunării.

La întâlnire au participat Lisa Poetschki, directorul Biroului de Design Urban și al patrimoniului mondial UNESCO al orașului Baden-Baden și Hans Hornyik, reprezentantul Patrimoniului Mondial UNESCO al stațiunii Baden bei Wien.

„Această asociație este cea care a încurajat și sprijinit 11 orașe balneare celebre din șapte țări să fie înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial în iulie 2021, în categoria Marilor orașe balneare ale Europei. Este vorba, între altele, despre orașul Spa din Belgia, Karlovy Vary din Cehia, Montecatini Therme din Italia, Baden Baden și Bad Kissingen din Germania”, menționează primarul orașului Băile Herculane, Cristian Miclău, care este optimist în privința problematicii dezbătute. „S-a discutat despre o serie de oportunități privind dezvoltarea orașului, dar și aderarea în viitor la EHTTA, această structură europeană a orașelor balneare.” Asociația este certificată din anul 2010 de către Consiliul European, din ea făcând parte 18 țări.

bh cu baden baden

Oaspeții s-au arătat interesați de starea și situația juridică a clădirilor istorice, de planurile administrației locale privind viitorul acestora. Au fost vizitate Băile Neptun și „s-au oferit să ne ajute, prin influența pe care o au pe diferite niveluri administrative la care ei au acces, să încercăm să clarificăm situația și să ne ajute să reușim salvarea Băilor Neptun și să începem o reconstrucție a orașului, în încercarea de a-și redobândi strălucirea și importanța de altă dată”, a mai arătat primarul Miclău.

Administrația locală din Băile Herculane va iniția demersurile pentru întocmirea documentației necesare, în vederea aderării la Asociația care reunește cele mai importante orașe balneare din Europa.