Digitalizarea de la CJT: aleșii județeni vor putea opta să nu mai meargă fizic la Palatul Administrativ, ci să voteze online

Conducerea Consiliului Județean Timiș nu vrea să îi oblige pe aleși să participe fizic la ședințele de plen, chiar dacă ridicarea restricțiilor de pandemie permite desfășurarea întâlnirilor față în față. În acest sens, executivul CJT pregătește o modificare a regulamentului de funcționare, pentru ca aleșii să poată rămâne cu votul în online și, de asemenea, să semneze electronic documentele din comisii. 

Măsura a fost gândită în principal pentru că urmează perioada concediilor, așa că majoritatea aleșilor județeni ar putea absenta din oraș în săptămânile viitoare.

„Plenul următor va fi pe 21 iulie. Va fi ședința ordinară. Încercăm nu mai avem o extraordinară până în 21 iulie. În luna iulie vor fi comisiile. Ne propunem pentru următorul plen, împreună cu colegii din aparatul de specialitate, să venim cu niște modificări la regulamentul de funcționare și organizare al Consiliului Județean Timiș, întrucât putem ține ședințe fizic, dar există situații în care consilierii județeni pot participa online la ședințe. Să introducem în regulament explicit că ședințele se pot ține în sistem mixt, cine dorește să fie prezent fizic este fizic, cine nu, să poată fi prezent în online de acolo de unde este, mai ales că urmează și perioada concediilor.”, le-a spus vicepreședintele CJT, Alexandru Proteasa, consilierilor județeni.

În acest context, Proteasa a anunțat și că aleșilor le va fi pusă la dispoziție varianta semnării documentelor tot de la distanță. Tot ca un pas înspre digitalizare.

„Vom propune, în ideea digitalizării instituției, să poată fi documentele semnate de președinte, secretarii comsiiilor și de orice consilier județean, online, fără să vă deplasați la sediul consiliului județean pentru a semna un proces- verbal al ședinței sau orice altă urgență poate apărea. Dacă restricțiile se ridică treptat treptat, asta nu înseamnă
că trebuie să revenim total la viața de dinainte, ci să facem eforturi bine dirijate înspre a digitaliza instituția.”, a explicat Proteasa.

O remarcă la această explicație a fost făcută de consilierul PSD Ioan Sorincău.

„Dacă digitalizăm instituția, să dispară comanda copy-paste de pe calculatoare, pentru că se copiază aiurea… era un referat legat de comuna Dudeștii Noi și în final propunerea vicepreședintelui era să preluăm ceva de la comuna Periam.”, a spus Ioan Sorincău.

În final, Proteasa a anunțat că plenul ordinar al CJT din această lună se va ține în format online, până va fi în vigoare noul regulament care va prevede desfășurarea acestor întâlniri în regim hibrid.