Digitalizare la Spitalul Județean Timișoara: terapia intensivă, conectată cu sălile de operație

spital municipal nou la timisoara
untitled design set 970x90 px

Sistemul de digitalizare a activității medicale în blocul operator și clinica ATI a Spitalului Județean din Timișoara este finalizat. În prezent se derulează instruirea celor peste 300 de persoane din segmentul de terapie intensivă, medici titulari, rezidenți și asistenți medicali. 

Practic, acest sistem a conectat digital secția ATI cu blocul operator, respectiv cu sălile de operații ale acestuia din clădirile Spitalului Județean – cea principală, Ortopedia și „Casa Austria”. Informațiile medicale preluate de aparatura cu care au fost dotate toate aceste zone este operabilă complet.

Astfel, parametrii funcțiilor vitale, gestionați de aparatele de anestezie, ventilatoare mecanice, infuzomate, injectomate, aparatelor de hemodializă/hemofiltrare din sala de operație sunt preluați automat și afișați și pe medical-computerul de la fiecare pat a pacientului, continuând toate recomandările de îngrijire și tratament. Programul are mai multe funcții care cresc siguranța și calitatea îngrijirii pacienților, precum și o bogată bibliotecă cu ghiduri și protocoale medicale ce pot fi consultate.

Avantajele digitalizării

Prin digitalizare va fi redus timpul dedicat documentării manuale cu datele pacienților, este eliminată varianta suprapunerii informațiilor, tratamentele pot fi prescrise de la distanță, resursele vor fi utilizate optim, se reduce riscul de transmitere a infecției nosocomiale, iar pacientul și personalul medical este protejat.

publicitate ziar expresb 1000x100

Practic, medicul vede, în orice minut, datele pacientului corelate complet de pe mai multe canale și poate merge cu precizie pentru a le urmări fluctuația, cu posibilitatea să anticipeze și să decidă în avans. În prima etapă, foaia de observație pe hârtie va coexista cu dublura electronică. Evidența medicală stocată virtual permite accesarea acesteia în timp real, inclusiv pentru date operabile în mediul științific.

„Ne aflăm pe un culoar deschis tehnicii digitale. Procesul este ireversibil și ne aduce alături de oricare alt spital din Europa. Modul actual de lucru va fi convertit treptat, în unul performant și dinamic.”, a spus Sorin Barac, managerul Spitalului Județean Timișora.

Procesul de digitalizare a fost demarat în 2020 la inițiativa lui Dorel Săndesc, șeful clinii ATI de la Spitalul Județean din Timișoara, cu fonduri prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Echipa care a susținut proiectul este formată din medicul Andreea Rață – manager de proiect, coordonator Bloc Operator 2 și Unitate de Implementare și Coordonare a Programelor și Proiectelor, Alexandru Rogobete – expert tehnic, Andreea Fota – expert achiziții, Gabriela Ageroaie – expert financiar și Corina Dumbuleu – expert digitalizare.

Recepția oficială a proiectului va avea loc la începutul lunii septembrie a acestui an. Investiția financiară totală a proiectului de digitalizare este de 18 milioane lei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/