Dificultățile pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități din cauza șoferilor care parchează pe trotuar, semnalate în cadrul unui proiect inedit, la Timișoara

trotuar

O campanie inedită se va desfășura la Timișoara cu scopul atragerii atenției asupra dificultăților cu care se confruntă persoanele cu dizabilități din cauza șoferilor care parchează pe trotuar. De asemenea, va fi organizată și o expoziție de fotografie care va reda situații în care mașini parcate ilegal blochează accesul pietonilor.

Asociația Ceva de Spus, din care fac parte persoane cu dizabilități fizice și intelectuale, implementează până la sfârșitul acestui an un proiect inedit la Timișoara, intitulat „Nu parca pe trotuar”. În cadrul acestuia, se vor desfășura mai multe acțiuni cu scopul atragerii atenției șoferilor care parchează pe trotuare asupra dificultăților cu care se confruntă pietonii.

Prin acest proiect dorim să redăm trotuarele şi spațiile publice pietonale înapoi pietonilor, indiferent de vârstă sau abilitate, prin intermediul unor acţiuni de conştientizare în rândul şoferilor care parchează necorespunzător. Pentru a se putea deplasa în comunitate şi pentru a avea acces la aceleaşi servicii şi libertăţi fundamentale de care se bucură restul cetăţenilor, persoanele cu dizabilităţi motorii sau senzoriale au nevoie de trotuare fără obstacole. Dacă o persoană fără dizabilitate se poate strecura sau poate să ocolească o maşină parcată pe trotuar, pentru un utilizator de scaun rulant o bordură poate să devină un obstacol de netrecut. Iar pentru o persoană nevăzătoare, orice schimbare a reperelor poate crea dezorientare, iar ieşirea pe carosabil îi poate pune viaţa în pericol”, au informat reprezentanții ONG-ului timișorean.

leader board 728 x 90 px

În cadrul acestui proiect, organizatorii anunță că vor publica, pe pagina de Facebook a asociației, situații zilnice în care maşinile parcate necorespunzător blochează accesul persoanelor cu dizabilitate, al cărucioarelor de copii, al persoanelor în vârstă şi al tuturor pietonilor. O parte dintre acestea se vor regăsi și într-o expoziţie fotografică. De asemenea, în perioada următoare va fi proiectat un film cu tema dizabilității şi activităţi de conştientizare pentru publicul larg.

Proiectul „Nu parca pe trotuar” este finanţat prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara”, program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.