„Diaspora care a venit acasă nu e diaspora! Sunt cei care au făcut de ruşine România poate de multe ori şi acum clamează un patriotism fals”

Multe țări europene și nu numai au hotărât să-și închidă granițele pentru a nu risca sănătatea oamenilor, însă iresponsabilitatea față de cei dragi, rămași acasă, i-a determinat pe mulți să revină în țară, fără să aibă vreun gram de conștiință și fără să ia în calcul posibilele repercusiuni. La fel s-a întâmplat și în România, o parte din cei plecați în străinătate fiind cuprinși instant de patriotism în situație de criză.

Primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma, a avut o reacție dură la adresa tuturor celor care au revenit în țară și s-au îndrăgostit instant de România în contextul în care umanitatea se luptă cu un inamic invizibil, edilul fiind de părere că tocmai din grija față de familiile rămase acasă, cei plecați la muncă în străinătate au spus pas revenirii pe meleagurile mioritice, pe când cei iresponsabili, cei fără un job stabil, au fugit mâncând pământul încheindu-și rapid socotelile cu Europa.

„Toți oamenii responsabili au rămas acolo. Nu au venit în țară în moment de criză. Din păcate, cei care au venit în aceste momente în țară, o spun și poate se vor supăra unii că sunt și din Moldova Nouă, sunt oameni care nu a avut joburi stabile, care nu și-au creat o stare reală acolo în care să aibă stabilitate. Noi nu știm dacă o să-i putem sprijini și ajuta în aceste momente și vor crea infracționalitate sau vor crea alte probleme la nivel de comunitate. Din păcate, e o realitate tristă, dar sper să o trecem împreună și să nu avem foarte mulți decedați.”, a explicat edilul-șef.

Referitor la faptul că, în ultima perioadă, s-a tot vorbit despre întoarcerea diasporei acasă, șeful administrației publice locale de la malul Dunării a dat de înțeles, cu toată responsabilitatea, că cei reveniți nu reprezintă de fapt diaspora, aceștia fiind simpli călători prin Europa, care practicau munci la limita legii sau chiar în afara acesteia, imposibilitatea continuării acestor practici fiind adevăratul Cupidon dintre ei și România.

„Noi toți știm că oamenii responsabili au rămas acolo, oriunde ar fi: Italia, Spania, Germania. Din păcate, diaspora care a venit acasă, de fapt, nu e diaspora. Au fost călători prin Europa practicând de multe ori munci la limita legii sau chiar în afara acesteia. S-au văzut în imposibilitatea să le mai practice și dintr-o dată s-au îndrăgostit de România.”, a ținut să scoată în evidență Torma.

Social-democratul din Moldova Nouă admite că are o oarecare frustrare vizavi de faptul că autoritățile nu au luat decizii ferme în această perioadă, astfel încât cei rămași în afara granițelor să nu revină în România, însă să fie ajutați acolo prin Ambasada României:

„Personal am o frustrare pe faptul că nu s-a luat o decizie hotărâtă și puteau rămâne în țările unde au stat, fiind închise granițele, și să-i ajutăm acolo prin Ambasada României din țara respectivă. E opinia mea. Eu mi-am permis, am făcut hârtiuțe, am trimis mesaje către liderii politici pe care îi cunosc pentru această variantă. Dacă le va da Dumnezeu înțelepciune să o aplice, vom avea mai puțină infracționalitate și mai puține cazuri de coronavirus la nivel de România”.

Primarul de la Dunăre a transmis că are un mare respect pentru cei care au înțeles că nu este sănătos să revină acasă în aceste momente, însă nu poate spune același lucru despre cei care „au făcut de rușine România, iar acum clamează un patriotismul fals”:

„Mult respect pentru cei care au rămas și nu au revenit în țară, oameni de bun simț, oameni care au înțeles că nu e sănătos să vină acasă. Acești oameni au rămas și au și resurse financiare. Se vor descurca și acolo. Oamenii care au făcut de rușine România poate de foarte multe ori, acum se întorc acasă și clamează un patriotism fals și vom suporta consecințele din păcate”.