Diagnostic precoce a bolilor cardiovasculare, la Timișoara

computer tomograf timisoara
stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Angiocoronarografia CT, procedura care permite diagnosticarea precoce a bolilor cardiovasculare, poate fi realizată la Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.

Este o tehnică avansată de imagistică medicală utilizată pentru investigarea arterelor coronare. Aceasta permite evaluarea detaliată a bolilor coronariene, cu ajutorul unor imagini precise și neinvazive ale vaselor de sânge care alimentează inima. Procedura poate contribui la reducerea ratei mortalității cauzată de bolile cardiovasculare.

Această tehnologie permite diagnosticarea timpurie și precisă, facilitând tratamente mai eficiente și personalizate pentru pacienți. Metoda permite detectarea îngustărilor sau blocajelor arterelor care pot duce la infarct miocardic sau alte afecțiuni cardiace grave.

„Realizarea acestei investigații presupune o echipă multidisciplinară, din care fac parte cardiologul, radiologul și tehnicianul de radiologie. Înainte de realizarea investigației imagistice, cardiologul verifică contraindicațiile pentru nitrați și beta-blocante, întrucât este necesară reducerea frecvenței cardiace. Spre deosebire de angiografia tradițională, care necesită introducerea unui cateter prin artere, angiocoronarografia CT nu implică proceduri invazive, reducând astfel riscul de complicații”, spune asist. univ. dr. Emil Stoicescu, medic radiolog la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Angiocoronarografia CT poate identifica leziuni minore ale arterelor care, netratate, ar putea evolua în afecțiuni cardiovasculare grave. Astfel, pacienții pot beneficia de tratamente preventive. Această procedură este recomandată în special pacienților care prezintă simptome de boală coronariană, cum ar fi dureri toracice, dificultăți de respirație sau oboseală nejustificată.

publicitate ziar expresb 1000x100

De asemenea, este utilă pentru persoanele cu factori de risc cardiovasculari, precum hipertensiunea, diabetul, colesterolul ridicat sau istoricul familial de boli cardiace.

„Computer tomograful folosește raze X pentru a obține imagini secvențiale ale inimii și vaselor coronare. Procedura durează aproximativ 20 de minute și este nedureroasă. Aceștia pot reveni la activitățile normale imediat după monitorizare”, mai explică medicul timișorean.

Printre avantajele acestei proceduri se numără obținerea unui diagnostic precis al stenozelor coronariene. Permite identificarea precoce a îngustărilor arteriale semnificative care pot necesita intervenții, oferind imagini de înaltă rezoluție ale arterelor coronare, livrează informații pentru luarea unei decizii terapeutice, fie că este vorba de intervenții percutante (angioplastie) sau chirurgie bypass, iar modalitatea de evaluare este neinvazivă.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/