Diabetul, noua pandemie! Caraș-Severinul are doar 25 de paturi în spital pentru zeci de mii de bolnavi!

doctor sits with folded arms. diabetes test
stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Circa 20.000 de cărășeni cu diabet sunt luați în prezent în evidență. În realitate, numărul bolnavilor este dublu. Cu toate acestea, în județul Caraș-Severin există o singură secție, cea de la Spitalul Județean de Urgență Reșița, cu doar 25 de paturi.

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică, fără vindecare în prezent. Odată instalat, acesta va dura toată viața. Apare în momentul în care organismul nu mai poate produce insulină sau atunci când corpul nu poate utiliza corect insulina.

Din nefericire, în ziua de astăzi, tot mai mulți oameni se confruntă cu această boală, în special tineretul. „În județul Caraș-Severin sunt în jur de 20.000 de cazuri, adevărați, pe CNP-uri unice, dar cred că în realitate sunt mai mulți. Statisticile spun că la un pacient luat în evidență mai există un necunoscut. Eu cred că în jur de 40-50.000 de diabetici avem în județ, prevalența diabetului este undeva la 10% ținând cont că noi avem în județ o populație de 250.000 de oameni la ultimul recensământ. Este secție unică în județ, țin să menționez. 25 de paturi pentru un județ întreg. Este secție unică pe județ! Aici este marea provocare pentru că noi asigurăm asistența medicală pentru tot județul.”, a spus medicul diabetolog Caius Diaconescu.

Diabetul, în ani de zile, poate duce la complicații și singurul lucru pe care îl poate face o persoană diagnosticată cu diabet este să aibă grijă de tot ceea ce i-a recomandat medicul diabetolog, să mențină controlul glicemiilor și să urmeze tratamentul cu strictețe.

„Sunt foarte mulți oameni obezi și după cum bine ați sesizat obezitatea este principala cauză care determină această afecțiune. 90% din pacienții diabetici sunt supraponderali sau obezi. Obezitatea este noul blestem pentru că avem copii care nu știu să mănânce, copii care nu fac activitate, care stau pe diverse tablete și rețele de socializare și problema este că din urmă vin foarte mulți tineri cu această afecțiune. Pentru noi este stupefiant ca medici diabetologi să vedem în fiecare zi foarte multe cazuri noi de diabet și foarte mulți tineri cu diabet și este o problemă a societății pentru că nu știm ce să mâncăm, cum să mâncăm, nu se face educație în grădinițe, în școli. Nu există un program național corect, concis și coerent.”, susține Caius Diaconescu.

obeza

Fiind o secție unică în județ, pentru medicii diabetologi este o adevărată provocare

„Noi cred că suntem una dintre secțiile cu adresabilitatea cea mai mare, vine lumea la spital, noi avem foarte multe internări. Diabetul este o pandemie deja, este peste tot în lume și va fi din ce în ce mai multă lume cu diabet, deci practic nevoile de doctori de diabet există. Da, vine lumea la spital pentru că sunt foarte mulți pacienți cu diabet.”, a explicat specialistul în diabet și nutriție, doctor Liviu Necula.

Din păcate, medicii spun că inevitabil diabetul zaharat duce în ani la apariția complicațiilor. Tot ce poate face persoana diagnosticată cu diabet zaharat este să aibă grijă la tot ceea ce i-a spus medicul diabetolog, să urmeze tratamentul cu strictețe și să mențină un bun control al glicemiilor în sânge. Doar în acest mod se pot amâna complicațiile cauzate de diabetul zaharat.

publicitate ziar expresb 1000x100

diabetic measurement tools and and white sugar cube on table

Diabetul ne poate afecta semnificativ stilul de viață. Este important ca acesta să fie descoperit la timp pentru a evita complicațiile

Din cauza creșterii alarmante a numărului de pacienți identificați, specialistul în diabet și nutriție, doctorul Caius Diaconescu, transmite un mesaj pacienților: „Le recomand să fie prudenți, să respecte regimul alimentar, pentru că este piatra de temelie a controlului acestei boli de a o ține sub control, pentru că, dacă nu avem un regim alimentar, o viață echilibrată sau o modificare a stilului de viață, degeaba avem o terapie corectă cu medicație, cu insulină, degeaba ne monitorizăm glicemia. La baza ei stă o dietă, o viață echilibrată, multă mișcare și evident controale periodice. Le recomand să vină la control, să meargă la medicul de familie, dacă sunt probleme să meargă la medicul chirurg, la oftalmolog, dacă există probleme cu vederea, să meargă la cardiolog, dacă au probleme cu inima. Să încerce pacienții noștri să slăbească în greutate și evident, dacă sunt probleme grave, acum că secția este refăcută îi așteptăm cu drag să se interneze pentru că într-adevăr nu este o plăcere să mergi în spital, dar condițiile sunt decente și civilizate. Atât eu, cât și colegul meu încercăm să avem grijă de marea masă a pacienților diabetici din județ.”

legume fructe glicemie

Dar atenție! Doctorul Diaconescu trage un semnal de alarmă și pentru persoanele îndrăgostite! „Evident că se ajunge la diabet! Când iubești suferi și atunci suferința îți descarcă niște hormoni de contrareglare și faci diabet. Evident!”.

În concluzie, după cum afirmă și doctorul Liviu Necula, „trebuie să trăim sănătos, pentru că mai devreme sau mai târziu vine nota de plată.”

Autor: Iasmina Vîrban

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/