Dezvoltarea economică a Timișoarei, sincronizată cu cea a zonei metropolitane. Planurile pentru următorii 6 ani

Consiliul Județean și Primăria Timișoara lucrează la sincronizarea strategiilor de dezvoltare. Un prim pas a avut loc în cadrul Consiliului de Strategie și Consiliere Economică creat de administrația județeană. 

Consiliul Județean Timiș a organizat o dezbatere între factorii de decizie centrali și locali, alături de reprezentanții mediului de afaceri și din cel universitar cu privire la strategia de dezvoltare a Timișului și a zonei metropolitane a Timișoarei pentru perioada 2021-2027.

La dezbatere, alături de membrii Consiliului de Strategie și Consiliere Economică, au participat reprezentanți ai Băncii Mondiale, ai Ministerului Dezvoltării, viceprimarul Timișoarei Ruben Lațcău și consultanții desemnați în elaborarea celor două strategii din partea CJT și a Primăriei Timișoara.

În prezent, la nivelul CJ Timiș se lucrează la Strategia de dezvoltare economică și socială a județului pentru perioada 2021-2027, iar la nivelul Primăriei Timișoara se lucrează la Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană.

„Dezbaterea a avut loc în condițiile în care direcțiile de dezvoltare economică a județului și a zonei metropolitane trebuie să provină dintr-o consultare reală cu mediul de afaceri și cu cel universitar. Viziunea mediului de afaceri și a universităților asupra evoluției economiei și mai ales asupra economiei viitorului este esențială pentru orice document programatic realizat la nivelul administrației județene.”, a spus președintele CJ Timiș, Alin Nica.

La dezbatere au fost analizate o serie de proiecte și priorități de dezvoltare pentru o economie sustenabilă a județului.

expresb 1000x100

„Am dorit sa unificăm cele două procese, pentru că Timișoara și zona metropolitană reprezintă mai mult de jumătate din populația județului. O coordonare între consiliul județean, Primăria Timișoara și celelalte UAT-uri din jurul Timișoarei este esențială pentru a avea două strategii realiste, fundamentate pe situația din teren.”, a subliniat Nica.

La întâlnire s-a discutat și despre nevoia creșterii numărului de studenți, pentru recuperarea decalajului față de alte centre universitare, dar și derularea de proiecte turistice transfrontaliere. A fost abordată și problema numărului mare de timișeni implicați în sectorul agricol, dar cu activitate la nivel micro, fără impact economic.

Întâlnirea a avut loc sub umbrela Consiliului de Strategie și Consiliere Economică (CSCE) creat în jurul Consiliului Județean, mecanism de colaborare directă cu mediul economic și mediul universitar, din cadrul căruia fac parte reprezentanți ai administrației locale, rectorii universităților publice, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai corpului consular.

Cu această ocazie a fost semnat și protocolul de operaționalizare a Consiliului de Strategie și Consiliere Economică (CSCE) de către Ralf Krautkrämer (președintele Corpului Consular Timișoara), Christian Von Albrichsfeld, Florin Drăgan (Universitatea Politehnica Timișoara), Sabin Totorean (Nokia Networks România), Marilen Pirtea (Universitatea de Vest din Timișoara), Sorin Maxim (Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest), Cosmin Alin Popescu (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului), Octavian Crețu (Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”), Ovidiu Șandor (Mulberry Development), Sorin Predescu (Direcția Județeană pentru Cultură), Marcel Dumitru Miclău (Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă), Octavian Ovidiu Megan (ADI Polul de Creștere Timișoara), Petru Opruț (Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timișoara), Călin Ile (Federația Industriei Hoteliere din România), Carmen Popescu (Uniunea Națională a Patronatelor cu Capital Privat din România), Ileana Gabor (Asociația Clubul Economic Nord-American), Peter Hochmuth (Clubul Economic German Banat), Vicenzo Moderno – Camera de Comerț Italiană pentru România, Florica Chiriță – Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș, Dorin Miron – Asociația Centre D`Affaire Timișoara și Mihaela Vețan – Asociația de Resurse pentru Inițiative Etnice și Solidare.

Întâlnirile în cadrul CSCE vor continua și în perioada următoare, pe măsură ce firmele desemnate a le realiza avansează în procesul de elaborare a acestora.

1000 x 200 gif