Dezvoltăm turismul, dar îi punem piedici! Finanţele vor modificări la taxa hotelieră

Plata taxei hoteliere s-ar putea face nu doar pe noaptea de cazare, ci şi pe micul dejun inclus în oferte. În aceste condiţii, impozitul plătit de patronii de unităţi de cazare ar creşte cu 20%. Hotelierii din Caraş-Severin spun că deja creşterile de preţuri la utilităţi sunt greu gestionate, iar o nouă taxă le-ar distruge afacerile.

Industria hotelieră a reuşit cu greu în urmă cu cinci ani să convingă guvernanţii că includerea măcar a micului dejun la cota redusă de TVA de 9%, alături de cazare, ar veni ca o măsură pozitivă pentru turismul aflat în cădere liberă. Prin includerea în momentul vânzării a micului dejun în pachetul de cazare s-au creat premisele unei interpretări ulterioare a unei alte taxe pe care industria trebuie să o suporte, şi anume taxa hotelieră. (Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), citat de Agenţia Mediafax).

Avem o grămadă de taxe de plătit, la Primărie, cu pompieri, cu taxă de turism, cu au-au… e o problemă! Toate se resfrâng asupra noastră. S-a dublat preţul la curent de doi ani de zile, s-a dublat preţul la apă pentru că suntem pe firmă, dar noi trebuie să mergem cu aceleaşi preţuri ca de obicei. Toţi hotelierii încearcă să menţină preţul. Până când? Până când mai suportăm mult! Nu putem fiecare scumpire să o băgăm în preţ ca în alte industrii. Aici e problema mare. Nu se reflectă totul în preţuri. Noi trebuie să mergem cu preţul de acum patru-cinci ani, chiar mai mult din 2008, când nu era criza. Dar asta practic nu o simte turistul din buzunarul lui, ci o simţim noi. Se scad toate din profitul nostru“, a spus managerul Pensiunii Prezident din staţiunea Băile Herculane, Sorin Urzică.

Contactaţi de Express de Banat, şi alţi reprezentanţi conducători de pensiuni din judeţ au recunoscut că o taxă hotelieră calculată după noua metodă i-ar afecta, dar oamenii nu vor nici să ia în calcul o asemenea modificare pentru că, spun ei, i-ar duce pe pierdere şi nu ar mai avea rost să facă efortul de a desfăşura o activitate în turism.

Problema taxei hoteliere rămâne în ceaţă

Potrivit Codului Fiscal, pentru şederea într-o unitate de cazare, primăria instituie o taxă hotelieră în cotă de 1% din valoarea totală a cazării/tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, care se încasează de firmele prin intermediul cărora se realizează cazarea, odată cu luarea în evidenţă a persoanelor cazate. Taxa hotelieră se datorează pentru întreaga perioadă de şedere, cu excepţia cazului unităţilor de cazare amplasate într-o staţiune turistică, atunci când taxa se datorează numai pentru o singură noapte, indiferent de perioada reală de cazare. Preşedintele patronatului din turism, Radu Enache, explică faptul că „noua interpretare de ultimă oră, prin care industria hotelieră este lovită din nou de guvernanţi, constă în includerea în baza de impozitare a taxei hoteliere şi a micului dejun vândut la pachet odată cu cazarea. Aşadar, se asimilează şederii – sejurului – înnoptării pentru că, vezi doamne, este trecut pe factură sub formă de pachet de cazare beneficiar de TVA 9%

Enache a mai spus că, potrivit Codului Fiscal, hotelierii nu pot separa micul dejun de cazare, din cauza TVA-ului, dar, prin Legea Contabilităţii, valoarea acestuia trebuie evidenţiată separat (înnoptare un cont, vânzare de mărfuri – mic dejun, alt cont). Dacă hotelierii ar separa pe facturi diferite micul dejun, ar trebui să plătească pentru el TVA de 24%, nu de 9%, ca acum.

Într-un răspuns transmis unei primării din ţară, Ministerul Finanţelor, prin Direcţia Generală Legislaţie Cod Fiscal şi Reglementări Vamale, a concluzionat că „dacă societatea care oferă cazare nu evidenţiază distinct pe factură valoarea mic dejun, atunci cota de 1% se aplică la valoarea înscrisă pe factură ca servicii cazare, tarif cazare etc.”, mai scrie mediafax.ro.

Înţelegem foarte clar că s-a mai găsit un debuşeu pentru majorarea taxelor la bugetele locale, prin mărirea taxei hoteliere şi recalcularea acesteia cu adăugarea micului dejun. Deci, dragi hotelieri, aşteptaţi controale care să vă solicite taxe suplimentare pe ultimii cinci ani, cu majorările de întârziere şi penalitaţile aferente. Fără vreun act normativ clar, dar cu indicaţii ale Ministerului Finanţelor precise, guvernanţii se năpustesc pe toate unităţile hoteliere din România“, a mai spus oficialul federaţiei hoteliere.

Ministerul Finanţelor a răspuns, la solicitarea MEDIAFAX, că încă analizează modul de calcul al taxei hoteliere în cazul serviciilor de cazare care au incluse şi micul dejun.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/