Asociația Nevo Parudimos a lansat astăzi, la București, Raportul Național asupra Discursului Online Antigipsist realizat în cadrul proiectului PECAO. La eveniment au participat Dezideriu Gergely din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Ileana Rotaru, cea care a coordonat cercetarea din partea Asociației Nevo Parudimos, precum și reprezentanți ai unor ONG-uri și instituții.
Cercetarea națională face parte din Raportul European pe aceeași temă realizat în cadrul proiectului PECAO și care înglobează cercetări asupra fenomenului din toate cele zece state europene partenere în proiect.
Proiectul Peer Education to Counter Antigypsyist Hate Speech Online se concentrează pe abordarea și lupta împotriva discursului antigipsist online, prin lucrul cu tineri, folosind o combinație de educație între colegi și monitorizare pentru a obține rezultate duble: schimbarea directă a atitudinilor și a acțiunilor unui număr mare de tineri și o mai bună înțelegere și o schimbare mai sistemică a politicilor prin advocacy, bazată pe rezultate.
Acest raport prezintă o imagine publică subiectivă, dar exhaustivă și o reprezentare a romilor în mediul online și spațiul public. Proiectul și-a propus să înțeleagă ce fel de repertorii discursive apar împotriva romilor și cine sunt cei care au realizat și au diseminat discursul antigipsistic de ură online.
În același timp, cercetarea a identificat principalele teme și subteme în care romii trebuie abordați frecvent, diferitele forme de discurs instigator la ură online și nivelurile de agresivitate și formele de toxicitate ale discursului instigator la ură.
Raportul s-a bazat pe aplicarea unui număr de 388 de chestionare la nivelul României, pe o perioadă de un an. Acest instrument de cercetare a fost aplicat de un număr de cinci tineri romi care au fost special instruiți și familiarizați cu acest instrument.
Concluzia principală este aceea că discursul încărcat rasial din mediul online este o caracteristică constantă a spațiului public online și este larg răspândit între diferite categorii de oameni cu medii culturale și educaționale diferite, cu puțină sau foarte puțină conștiință a comportamentului online și empatie. De cele mai multe ori, acest timp de comportament nu este taxat sau raportat nici de algoritmii platformelor de social media, nici de reacția utilizatorilor acestor platforme. Reacțiile rasiale din mediul online sunt văzute și clasificate ca „glume nevinovate”.
De asemenea, raportul a scos la lumină faptul că antigipsismul se manifestă nu numai prin categorizarea rasială, care plasează romii în inferioritate, ci mai ales prin dezumanizarea directă a romilor.
Proiectul PECAO este finanțat prin Programul pentru drepturi, egalitate și cetățenie al Uniunii Europene (2014-2020) și Google.Org Impact Challenge on Safety și Google.Org Impact Challenge on Safety în cadrul proiectului ERGO Network Educație de la egal la egal pentru a contracara discursul instigator la ură online împotriva romilor.
Raportul poate fi consultat aici: https://nevoparudimos.ro/wp-content/uploads/2022/04/raport-romana.pdf