Autoritățile lugojene au reluat programul de curățare la adâncime și deznisipare a fântânilor publice folosite pentru alimentarea cu apă a populației municipiului Lugoj, dar edilii locali lucrează și la curățarea materialului vegetal de pe canalele care traversează urbea.
Societatea Formin Caransebeș (specializată în prospecțiuni și foraje de apă), care are cu primăria lugojeană un contract de mentenanță de aproximativ patru ani de zile a demarat lucrările de inspectare video, curățarea și dezinfectare la adâncime, a încă unui lot de șapte fântâni programate pentru acest an. La două dintre acestea, lucrările au fost deja efectuate. Așadar, s-a intervenit la fântâna de pe strada Făgetului, în dreptul fostei Mori a orașului și la fântâna din apropierea Târgului de vechituri. Lucrările vor continua în funcție de comanda venită din partea autorităților locale și de finanțarea alocată. În medie pentru curățarea și dezinfectarea unei fântâni este nevoie între două și patru zile, în funcție de adâncime și gradul de colmatare. În Lugoj au fost construite 38 de fântâni publice, așa-zis de cartier, după modelul început la Timișoara în anii 2000. Până acum, de când administrația locală a predat gestiunea fântânilor unei firme specializate, s-au executat lucrări de curățare la adâncime la 27 de fântâni. Apa din fântânile publice este supusă periodic controlului DSP Timiș. În ultimii ani nu au fost probleme majore la aceste puncte de alimentare cu apă, neconformități ale calității apei pot apărea, însă, după ploile abundente și de lungă durată.
Și Primăria Lugoj a demarat o serie de activități de curățare a materialului vegetal în exces de pe canalele deschise din municipiu, care au rolul de a prelua surplusul de apă din precipitații. Lucrările au început în cartierul Buchini, pe porțiunea de la podețul de pe strada Tapiei, până la podețul de la intrare în cartierul Balta Lată.
„Deja s-a curățat o parte din acest sector de canal. La acțiune s-au folosit scule de tăiere material lemnos și un utilaj de tocare a crengilor. Volumul de muncă este mare din cauza faptului că astfel de lucrări nu au mai fost efectuate de mulți ani. Lucrările vor fi extinse și în alte zone unde au fost probleme cu inundațiile în ultimii ani”, a transmis Primăria Lugoj.
Canalele deschise au un rol important în prevenirea inundațiilor. Ele fac parte din rețeaua gestionată de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. În ultimele decenii lucrările de întreținere au fost aproape inexistente, motivul principal invocat fiind lipsa finanțărilor. După inundațiile de anul trecut, ANIF a promis că va interveni pentru decolmatarea canalului, care preia apele pluviale de pe Dealul Viilor și le dirijează în Timiș, pe lângă centura ocolitoare, prin spatele fostului Liceu Agricol. Acest canal este blocat complet la baza dealului. De curând reprezentanții ANIF au anunțat, că nu au primit fondurile solicitate pentru lucrările care vor fi amânate pe termen nedefinit. Refuncționalizarea acestui canal ar reduce presiunea pe sistemul de canalizare din centrul orașului, care, după cum se știe, nu face față la precipitațiilor