Dezinsecție și deratizare la Timișoara. Ce trebuie să știe cetățenii?

După o lungă perioadă în care Primăria nu a avut contract cu un operator pentru dezinsecție și deratizare, autoritățile locale din Timișoara anunță că lucrările încep, în sfârșit, de astăzi. Deratizarea începe oficial, iar dezinsecția se va face ținând cont de vreme. Dar cum săptămâna aceasta va fi cald și senin, operatorul are undă verde.

Primăria Timișoara are contract cu firma Coral Impex SRL din Ploiești. Pentru rozătoare, se folosește substanța Agrorat Pellet, cu substanța activă Brodifacoum. Pentru țânțarii adulți, se vor folosi două substanțe: Permex 22 E, cu substanța activă Permetrin, și Detral Super, cu substanța activă Deltrametrin. De asemenea, pentru combaterea larvelor, se utilizează Vectobag WG, cu substanța activă Bacillus thrugiensis. Substanţele fac parte din grupa III de toxicitate ( pesticide non-agricole), Tip 14 (Rodenticide), respectiv Tip 18 ( insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor) și sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătătii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii.

Substanțele utilizate la dezinsecție afectează și albinele, astfel că recomandarea pentru crescătorii de albine este să scoată stupii în afara zonei de stropire. De asemenea, pentru cetățenii din Timișoara este recomandat să se ocupe de curățenia în gospodăriile proprii, inclusiv cu măsuri de combatere a muștelor, țânțarilor și a insectelor ce produc disconfort. De asemenea, timișorenii nu trebuie să uite că sunt pasibile de amenzi, în baza unei hotărâri de consiliu local din anul 2007. Pentru persoanele fizice, amenzile sunt între 500 și 1000 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice, cuantumul sancțiunilor începe de la 1000 de lei și poate ajunge la 2500 de lei.

Printre obligațiile cetățenilor se numără efectuarea lucrărilor de salubrizare şi igienizare a spaţiilor proprii de depozitare a deşeurilor menajere, a spaţiilor interioare şi exterioare din jurul clădirilor. De asemenea, cetățenii sunt obligați să facă lucrări de dezinsecției și deratizare dacă observă că au apărut dăunători. Neexecutarea acestor lucrări odată cu operatorul aflat sub contract cu primăria constituie tot motiv de sancțiune, la fel ca și neluarea de măsuri pentru dăunătorii spațiilor verzi. Tot contravenție constituie și executarea de lucrări de dezinsecție și aplicarea de pesticide fără autorizare, precum și a substanțelor care afectează insectele polenizatoare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/