Dezechilibru total în turismul din Clisura Dunării din cauza COVID-19: „Din cinci luni de sezon s-ar putea să mai avem maximum trei luni”

Stiri Timisoara si Resita casinoherculane by sungarden

Situația creată pe teritoriul României din cauza coronavirusului nu doar că a afectat sărbătorile pascale din acest an, majoritatea obiceiurilor pierzându-și farmecul de altădată, ci inclusiv mediul de afaceri. Perioada de criză este puternic resimțită și în domeniul turistic din Clisura Dunării, acolo unde acum bate vântul în timp ce, anul trecut, în aceeași perioadă, abia dacă mai găseai un loc de cazare.

Până ca temutul virus din China să ajungă în România, întreaga zonă a Clisurii Dunării se pregătea să dea lovitura în turism, pârghiile avute la dispoziție în acest sens jucând un rol definitoriu în privința reușitei: punerea în funcțiune a unui proiect istoric pentru zona de vest a țării – bacul de la Moldova Nouă; creionarea, la începutul anului, a unei strategii pentru dezvoltarea durabilă a turismului în Clisura Dunării sub tematica „Turismul în Clisura Dunării – Un început, o nouă șansă!”,OMD alcătuit din operatori de turism, ONG-uri, administrații publice locale, instituții ale statului care să permită dezvoltarea atât economică, cât și turistică a județului Caraș-Severin, după modelul celor din Mehedinți, iar, împreună cu vecinii sârbi, se dorea crearea unui echilibru – prin share-uirea de turiști pe o rază de mai mulți kilometri; igienizarea obiectivelor turistice de pe malul românesc al fluviului – o componentă esențială a ofertei turistice și o condiție indispensabilă pentru circulația vizitatorilor.

Efectul coronavirus și structurile de cazare din Clisură în perioada Paștelui

Edilul-șef al comunei Berzasca, comună care îndeplinește toate condițiile, cu excepția unui bancomat, pentru a putea fi declarată stațiune turistică de interes local, Petru Nicolae Furdui spune că situația COVID-19 a făcut ca, în acest an, niciun turist să nu calce pragul pensiunilor din zonă pentru a petrece Paștele în stil tradițional, departe de aglomerația urbană, iar cei care au avut rezervări pentru această perioadă fie își cer banii înapoi, fie reprogramează totul pentru lunile: august, septembrie, octombrie:

„Anul trecut, de Paște, unitățile de cazare erau 100% ocupate, iar acum nu am avut niciun turist. E clar că este un dezechilibru total. Noi avem rezervări, dar avem și situația în care oamenii sunt nesiguri și renunță la programări. Cei care au avut programări solicită banii înapoi fiindu-le frică de această pandemie, dar și de faptul că relaxarea restricțiilor s-ar putea să nu aibă loc după 14 mai. Alții au înțeles și își doresc să vină în Clisura Dunării. Dacă au avut rezervările făcute pentru luna iunie, aceștia le-au bifat pentru: august, septembrie chiar octombrie”.

Stiri si publicitate ziar expresb 1000x100 Stiri si publicitate Timisoara si Resita pizzeria Dimitrios 1000x100

Cele cinci luni de sezon în Clisura Dunării se reduc la trei

Paștele, 1 Mai și Rusaliile reprezintă vârful sezonului în Clisura Dunării, asta într-un an fără impedimente. Așa se face că, în 2019, numărul celor cazați/zi aici atingea cifra de 5.000. Acum, șeful administrației publice locale bănățene speră ca, măcar, în trei din cinci luni, vizitatorii să își dorească să cunoască frumusețile zonei:

„Sezonul era considerat de cinci luni începând cu luna Mai, în funcție de cum era Paștele. Putem să spunem că deja avem un handicap de o lună. Probabil se reduce undeva la trei luni, trei luni și jumătate maximum de turiști care vor dori să își mai facă concediile în Clisura Dunării”.

Mai mult decât atât, pentru ca lucrurile din punct de vedere turistic să se poată îndrepta în lunile rămase, Petru Nicolae Furdui crede că acest fapt va depinde de doi factori importanți: ca oamenii să renunțe la concediile în străinătate pentru obiectivele turistice din țară, iar, în al doilea rând, la mare căutare vor fi zonele cu zero cazuri de infectare:

„Să dea Dumnezeu ca în Clisura Dunării să nu avem cazuri de infectare pentru că, totuși, oamenii vor vrea să-și facă concediile anul acesta, însă vor fi mai cumpătați. Cu siguranță, mulți vor alege România în detrimentul altor țări. Cred că oamenii vor fi atrași în special de zonele naturale, cât mai ales de locurile unde nu au existat cazuri de coronavirus”.

 

untitled design set 970x90 px Stiri si publicitate Timisoara Resita
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/