Dezbatere publică privind bugetul și prioritățile UE pentru 2021-2027, la Universitatea de Vest

Reprezentanții Comisiei Europene și ai Ministerului Fondurilor Europene propun un „un dialog liber și deschis despre viitorul Europei” cu cetățenii la UVT. Întâlnirea, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în parteneriat cu Comisia Europeană și Universitatea de Vest din Timișoara, are ca temă „Prioritățile bugetare ale Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027”.

În cadrul următorului buget pe termen lung al Uniunii Europene pentru 2021-2027, Comisia Europeană propune modernizarea politicii de coeziune, principala politică de investiții a UE, orientând intervențiile către inovare, emisii reduse de carbon, conectivitate și mobilitate durabilă, îmbunătățirea calității serviciilor publice. România are alocată suma de 27 de miliarde de euro prin politica de coeziune în perioada 2021-2027.

Vor vorbi despre ce urmează la nivel european și național şi vor răspunde întrebărilor cetățenilor doamna Vittoria Alliata di Villafranca din partea Comisiei Europene, director în cadrul DG Regio Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană, şi Ioan Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene din România.

Dezbaterea este programată miercuri, 11 decembrie, în intervalul orar 09.30-11.00, în Amfiteatrul A11 al Universității de Vest din Timișoara. Sunt așteptați studenți, profesori, reprezentanți ai administrațiilor publice locale și reprezentanți ai mediului privat, dar și cetățenii interesați de viitorul Europei, prioritățile Uniunii Europene și modul de alocare și accesare a fondurilor europene ca instrument pentru dezvoltare.

„Principala provocare este să ne asigurăm că fondurile sunt bine gândite şi cheltuite, astfel încât programele de investiţii agreate să fie implementate cu rezultate durabile pe termen lung pentru o dezvoltare sustenabilă şi inteligentă. Monitorizez cu atenţie implementarea  reformelor structurale esenţiale deoarece cred că acest lucru este prioritar pentru a obţine rezultate bune. Un alt lucru pe care îl am în atenţie este ca alegerea priorităţilor de investiţii prin intermediul fondurilor UE să se realizeze ţinându-se cont de nevoile specifice ale fiecărei regiuni, precum şi de motoarele de creştere agreate la nivelul UE: inovare, cercetare şi educaţie.”, spune doamna Vittoria Alliata di Villafranca.

Intervențiile UE pentru perioada 2021-2027 se vor concentra pe următoarele cinci priorități investiționale:

  • Europă mai inteligentă, prin inovare, digitalizare, transformare economică și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii;
  • Europă mai verde, fără emisii de carbon, punerea în aplicare a Acordului de la Paris și investiții în tranziția energetică, energia din surse regenerabile și combaterea schimbărilor climatice;
  • Europă conectată, cu rețele strategice de transport și digitale;
  • Europă mai socială, pentru realizarea pilonului european al drepturilor sociale și sprijinirea calității locurilor de muncă, a învățământului, a competențelor, a incluziunii sociale și a accesului egal la sistemul de sănătate;
  • Europă mai apropiată de cetățenii săi, prin sprijinirea strategiilor de dezvoltare conduse la nivel local și a dezvoltării urbane durabile în UE.
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/