Lugojenii au avut timp până astăzi să-și exprime părerea vizavi de proiectul de hotărâre privind ajustarea tarifelor practicate de SC Meridian 22, operatorul Consiliului Local Lugoj care gestionează serviciile de apă-canal pentru municipiu.
Proiectul se află în dezbatere publică de o săptămână și este afișat la sediul primăriei și pe site-ul primărialugoj.ro, la rubrica documente publice, secțiunea transparență decizională, articolul dezbateri publice. Opiniile și sugestiile mai pot fi transmise la contact@primărialugoj.ro. sau la camera 7 din Primărie până astăzi, ora 12. Posibilitatea ca lugojenii să-și exprime punctul de vedere este o procedură care s-a dovedit în timp fără nici cel mai mic efect, această uzanță fiind parcursă de administrație doar pentru a respecta prevederile legale. Din 1990 serviciile de apă-canal au funcționat degradându-se constant, ajungându-se în prezent să avem unul dintre aceste servicii complet nefuncționale; totuşi, populației i s-a cerut mereu să plătească mai mult. Bineînțeles că motivele invocate sunt aceleași de fiecare dată: inflația, creșterea prețurilor la energie electrică, echipamente tehnice și materiale tehnologice pentru tratarea apei. La acestea, mai trebuie acoperite și pierderile enorme de pe rețele, circa 65%, după cum a constat și arătat în repetate rânduri executivul lugojean actual sau trecut. „Este o ajustare a prețurilor cu indicele de consum, prevăzut de lege cu 8,9 procente. Nu s-a mai făcut din 2019.”, a precizat Claudiu Buciu, primarul Lugojului. Conform referatului înaintat, prețurile ar urma să crească de la 3,68 lei mc apă (fără TVA) la 4,01 lei (fără TVA) și de la 1,54 lei mc apă epurată 1,68 lei mc. Surprinzător este că, deși Stația de Epurare nu funcționează de mai mulți ani și pe deasupra mai primește și amenzi uriașe pentru poluarea Timișului, acum se mai cere populației să mai scoată bani în plus din buzunare pentru serviciul de canalizare-epurare.
„Nu doar că este total incorect și aberant, dar este absolut o bătaie de joc și o mare hoție. Cum să pretinzi bani, să mai trimiți și somații de plată pentru ceva ce tu nu mai prestezi de mult. De exemplu, de ce mai plătim epurarea și apa meteorică, dacă stația nu funcționează și mai este și amendată? Cine o să plătească până la urmă amenzile? Tot noi! În loc să folosim banii și așa puțini de la buget pentru dezvoltarea orașului, a infrastructurii de utilități, de drumuri etc., să construim un nou pod, de care Lugojul cu siguranță are nevoie, noi ne adâncim în datorii și mai vreau acum cei de la primărie să le dăm și bani în plus. Eu stau în zona Bocșei și apa de la robinet, nu se poate consuma. Cum se justifică banii ceruți. Nu fac nimic de 30 de ani, știu doar să vină cu mâna întinsă, ca cerșetorii. La ce calitate are astăzi apa, care ajunge la noi în case, nu mai vorbesc că cei de blocuri, nici nu prea au apă vara la ultimele etaje și pentru faptul că stația de la Jabăr nu funcționează și mai e și sancționată că poluează, este o hoție creșterea tarifelor la populație. S-au cheltuit milioane de euro pentru țevi noi de apă, nu s-a îmbunătățit nimic. Să ia banii de care spun că au nevoie de la cei care au ocupat funcțiile înalte din administrația locală și care au fost plătiți cu bani mulți să se ocupe de buna gestionare a serviciilor de apă-canal. Nu e normal și etic să ceri mereu și să nu oferi nimic în schimb, să nu se vadă nici o îmbunătățire după ce repetate scumpiri și bani pretinși că s-au cheltuit. Mereu auzim în media de modernizare, dar în oraș nu se vede nimic. Trăim pe bază infrastructurii create acum 50 de ani. Eu nu cred că este cineva în oraș, dintre oamenii obișnuiți, neînregimentați politic sau angajați la primărie, consilieri la primar sau la Meridian, care să accepte o mărire de preț la apă-canal, fie și de câțiva zeci de bani, după ce decenii la rând au suportat nenumărate creșteri de prețuri fără nici o îmbunătățire calitativă.”, a spus fostul inginer Marian Nicolcescu.
Mult anunțata îmbunătățire a întregului sistem de apă-canal, cu rețeaua de conducte și uzine este la momentul actual fără niciun orizont. „Pentru refacerea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare-epurare al municipiului, cu tot cu uzine avem nevoie de bugetul de investiții al orașului pe 60 de ani. Ne trebuie cam 100 de milioane de euro. Va fi foarte greu să găsim sursele de finanțare. Variantele la momentul actual ar fi din bani guvernamentali sau din împrumuturi.”, a declarat Claudiu Buciu, primarul Lugojului.