Reprezentați ai Comisiei Europene și ai Guvernului României și-au dat întâlnire la Timișoara miercuri, 11 decembrie, pentru a dezbate, alături de cetățeni români și locuitori ai orașului de pe Bega, prioritățile UE pentru perioada 2021-2027.
Una din principalele probleme la care se muncește din greu să fie remediată este migrația. România pierde creiere, oameni de valoare. „România sângerează din punct de vedere al migrației care generează un aflux de cetățeni care părăsesc țara din diferite motive. Principala țintă este să oprim această hemoragie care se dovedește foarte puțin benefică în ceea ce privește oamenii pe care îi pierdem, creierele pe care le pierdem. Se vede din ce în ce mai mult că ei sunt principala resursă a unei țări”, a afirmat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.
„Fiecare membru-stat trebuie să-și identifice nevoile, care sunt de regulă mari. Marea «problemă» este să se ajungă la o modalitate în care aceste mari nevoi, fie ele naționale, regionale sau locale, să se fie compatibile cu regulile pentru oferirea fondurilor europene. Nevoile depind de nivelul de dezvoltare al fiecărui stat. De exemplu, România duce lipsă de o infrastructură corespunzătoare spre deosebire de alte state mai dezvoltate care stau bine din acest punct de vedere și care își pot îndrepta atenția către alte aspecte, de pildă către domeniul educațional și cum să își păstreze oamenii în țară”, a declarat Gabriel Friptu, reprezentat trimis din partea Ministerului Fondurilor Europene, în ceea ce privește o posibilă cauză a imigrării, și anume concentrarea pe alte nevoi ale statului.
„Necesitățile României sunt cunoscute de Comisia Europeană. Important este să vedem cum reușim să le îndeplinim, având totuși un buget destul de limitat”, a adăugat Gabriel Friptu.
Din 17,3 miliarde de euro proveniți din partea UE, 35% trebuie să se îndrepte spre „Smart Europe”, adică legătura între cercetare, inovație și contextul economic în general, iar 30% spre „Green Europe”, adică spre îmbunătățiri ale calității vieții și mediului înconjurător.
Vittoria Alliata-di Villafranca, director DG Regio, a fost cea care a deschis oficial dezbaterea cu o întrebare adresată publicului. „Dacă ați avea la dispoziție 100 de milioane de euro, proveniți atât din fonduri europene, cât și din fonduri naționale, în ce credeți că ar fi mai important să se investească pentru ca cetățenii să se simtă mai fericiți și mai în siguranță?”.
Membri ai auditoriului au răspuns că important ar fi să se investească în rețeaua de transport, în cercetare și inovare, în discrepanțele dintre urban și rural, în învățământul superior și lista poate continua.