Regia Națională a Pădurilor va decide în privința copacilor pe care vijeliile i-au doborât anul trecut pe mii de hectare în Caraș-Severin.
Șeful Direcției Silvice Caraș-Severin, Ion Tabugan, declara atunci că, pe aproximativ 5.000 de hectare din județ, copacii au fost fie puși la pământ, fie rupți de la jumătate. Astfel au rămas adevărate „sulițe”, în exprimarea sa, pe sute de hectare. O parte din suprafețe se află în administrarea Direcţiei Silvice Caraș-Severin, însă trei sferturi din arealul distrus sunt în Parcurile Naţionale Semenic-Cheile Caraşului, respectiv Cheile Nerei-Beuşniţa dar și în Rezervația Naturală „Izvoarele Nerei”.
Problema „sulițelor” care „împodobesc” și acum sute de hectare de teren a fost discutată în ședința Colegiului Prefectural de săptămâna trecută. Prefectul Ioan Dragomir s-a interesat despre un eventual plan de acțiune pentru suprafețele din ariile protejate unde copacii au fost doborâți de vijelii. Precizăm că, în privința ariilor protejate, legea interzice orice fel de intervenții. Asta deoarece se consideră că lemnul mort trebuie să rămână pe loc pentru că astfel se dezvoltă insecte și apoi un întreg lanț trofic.
Cum însă este vorba despre suprafețe de sute de hectare, s-a discutat despre posibilitatea ca „sulițele” să fie îndepărtate din peisaj. Conform lui Sorin Bunda (foto), responsabilul cu regenerarea în cadrul Direcției Silvice Caraș-Severin, o decizie în acest sens va fi luată de Regia Națională Romsilva. „Se exploatează copacii doborâți pe aproximativ 200 de hectare în afara ariilor protejate. Cum însă majoritatea arealurilor afectate sunt în zone de protecție strictă, noi doar am inventariat și raportat efectele fenomenelor naturale de anul trecut. Regia Națională a Pădurilor ne-a informat că va veni la fața locului și va face un studiu de impact”, a spus Sorin Bunda. În urma studiului, se vor lua decizii în privința copacilor doborâți.