Dezastre tehnice la Aquacaraș. Firmele abandonează lucrările pe rând!

Pe lângă faptul că lasă gropi adânci în asfalt și le pun în pericol viața locuitorilor, patronii firmelor care au câștigat licitațiile pentru execuția lucrărilor de apă-canal și-au dat seama că nu își pot umple buzunarele fără să facă nimic,  prin urmare abandonează lucrările.

La Anina, lucrările sunt blocate din cauza faptului că firma care a câștigat licitația a intrat în faliment. La Oțelu Roșu, una dintre societățile comerciale care derulează lucrări în oraș și-a retras în totalitate oamenii de pe teren. În celelalte localități urbane, lucrările avansează anevoios și în urma lor rămâne multă neseriozitate, care se răsfrânge de cele mai multe ori în siguranța cetățenilor.

„Sunt trei constructori care au câștigat licitația la Oțelu Roșu, însă doar unul dintre ei, care are 40 la sută din lucrare, este serios. A realizat cam 70 de procente din ceea ce-i revenea. Cel de-al doilea scârțâie, iar cel de-al treilea nu mai există. Am avut întâlniri dese cu reprezentanții constructorilor. Doar Emiliano este în grafic, ceilalți doi, dezastru! Mi s-a promis din partea celei de-a doua societăți că vor reveni pe teren săptămâna viitoare, dar alți 30 la sută din lucrare rămân nefinalizați pentru că a treia companie și-a retras oamenii de pe teren. În decembrie ar fi trebuit să se încheie acest proiect. S-a primit o prelungire până în martie, dar nici așa nu cred că se va încheia această lucrare de anvergură”, ne-a menționat primarul Luca Mălăiescu.

Acesta nu crede că încă un termen de amânare va fi acceptat de Uniunea Europeană. Conform graficului aprobat în caietul de sarcini, orice constructor ar fi trebuit să lucreze pe cheltuiala proprie, după care banii se decontau. „Până acum, la Oțelu Roșu tot ceea ce s-a executat s-a realizat din sursele proprii ale companiilor, însă până acum, deși s-a lucrat pe bucăți și unele sunt gata, nu s-a depus nicio cerere de rambursare a banilor“, a adăugat edilul orașului de pe Valea Bistrei.

În ceea ce privește lucrările de realizare a stației de epurare și a celei de tratare a apei, acestea sunt în grafic la Oțelu Roșu. Deși constructorul a primit un nou termen de finalizare a lucrării, luna martie 2016, proiectul se va putea finaliza în condiții bune. Construirea și reabilitarea surselor de apă și a stațiilor de tratare a apei constau în foraje noi, conducte noi de aducțiune apă brută și stație nouă de clorinare.