Deversări controlate! Cel mai mare lac din județul Timiș, Surducul, golit pentru a preveni inundațiile

Administrația Bazinală de Apă Banat monitorizează în permanență cursurile de apă pentru a interveni în cazul în care precipitațiile și topirea stratului de zăpadă vor produce creșterea debitelor în albiile principalelor râuri din zonă.

Din acest motiv, ca o măsură de siguranță, angajații de la Apele Române au decis să scadă nivelul lacului Surduc pentru ca acesta să poată prelua, în zilele viitoare, volumul ridicat de apă care ar urma să apară.

„Chiar dacă la această oră nu avem cote de apărare atinse sau depășite, monitorizăm cu deosebită atenție situația hidro-meteorologică de pe toate cursurile de apă din Banat pentru o gestionare corectă a oricăror posibile situații de urgență generate de fenomenele meteo preconizate a se produce în această perioadă”, a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Specialiștii au luat măsura de pregolire a acumulării Surduc cu un debit de 3 mc/s, în vederea creșterii marjei de atenuare a unei posibile unde de viitură, ca urmare a încălzirii preconizate pentru următoarele zece zile în spațiul hidrografic Banat.