Au încercat primarul Nelu Popa și consilierii liberali reșițeni să-i pună bețe în roate lui Nicolae Miu Ciobanu în încercarea declarată a acestuia de a redresa Aquacarașul?! Hadrian Popescu susține că în niciun caz și arată cu degetul spre Curtea de Conturi! Dar aminteşte şi de perioada în care firma a fost condusă de Anatoli Liber…
Poprirea conturilor Aquacaraș instituită pentru scurt timp la solicitarea municipalității reșițene, spune Hadrian Popescu, ar fi fost o decizie forțată de prevederile legale: „Înainte să punem bețele în roate am avut multe discuții atât cu conducerea Consiliului Județean, cât și cu cei din conducerea Aquacaraș și i-am avertizat că asta va urma pentru că noi suntem un UAT, o primărie, nu sunt banii noștri de acasă și suntem obligați de lege. Adică discutăm despre un sechestru pus pe conturile Aquacaraș în urma unei sentințe rămasă definitivă în 2016, pe o redevență din 2013. Nu a împiedicat nimeni societatea să respecte sentința judecătorească de la data la care a rămas definitivă. În altă ordine de idei, nici nu prea aveam ce face pentru că suntem supuși controlului Curții de Conturi și am fi fost întrebați de ce nu am pus în executare sentința”.
Popescu a dezvăluit și negocierile care s-au purtat cu conducerea Aquacaraș. Sau, mai bine spus, a prezentat solicitările societății de apă și canal. Mai întâi, Aquacaraș a solicitat o reeșalonare a datoriei pe șase luni. Apoi a cerut un termen de grație de un an, pentru ca, recent, să fie solicitat aprobarea unui termen de doi ani. „Repet, discutăm de redevența aferentă anului 2013. Suntem, după știința mea, în 2018 și ei vor să le eșalonăm până în 2020! După 2013 ei nu au mai plătit redevență la Primăria Reșița. Oricum e discutabil și modul în care au făcut-o. Ei plăteau în fondul IDD care este un fond reglementat de o ordonanță 198/2015, un fond de dezvoltare, și acolo plăteau redevența. Până aici nimic ilegal, doar că în articolul 5 al Ordonanței 198 se prevede o ordine de priorități, adică ce se întâmplă cu banii odată intrați în fondul IDD și prima prioritate este plata datoriei publice față de Guvern, dacă există fonduri guvernamentale. A doua prioritate, repet, expres și limitativ prevăzută de lege, este plata datoriei la Uniunea Europeană. Noi, Primăria Reșița, Consiliul Local, avem o rată la banca europeană dacă nu mă înșel de 780.000 de euro. În aceeași ordonanță se prevede că redevența nu poate să fie mai mică decât rata anuală. Redevența Aquacaraș către noi în momentul de față reglementată prin contractul cu ADI-ul este de vreo 200.000 de euro, deși potrivit Ordonanței trebuia să fie vreo 800.000 de euro”, a explicat liderul Grupului PNL din Consiliul Local Reșița.
Legat de modul în care a fost achitată redevența către Primărie, Popescu are dubii serioase că s-ar fi respectat prevederile legale. „Aquacaraș plătea în acest fond IDD și folosea banii ca să-și cofinanțeze alte proiecte, ceea ce ca prioritate, conform articolului 5 din Ordonanța 198/2005 se regăsește la poziția f, a 5-a prioritate. Nu aș trece ușor pentru că vorbim aici de o deturnare de fonduri, nimic mai puțin! Detaliile ne duc spre o posibilă deturnare de fonduri. Asta este! S-a făcut o deturnare de fonduri, s-a plătit altceva decât trebuia să se plătească!”, a mai declarat consilierul local pentru Express de Banat.
Explicaţie foto: Anatoli Liber (foto stânga) s-a aflat ani şi ani în fruntea Aquacaraş, având sprijinul PDL Caraş-Severin, condus de Sorin Frunzăverde. Apoi firma a intrat pe mâna lui Nicolae Miu Ciobanu (foto dreapta), om de nădejde al liderului PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă.