Deszăpezire cu voluntari! Primăria Lugoj are probleme în a semna contractele de intervenție pe perioada sezonului rece

Pregătirile pentru sezonul rece sunt prioritatea administrației lugojene în această perioadă, primarul Claudiu Buciu încercând să găsească soluții pentru ca în cazul unor căderi masive de zăpadă să poată interveni eficient pe străzile orașului.

Fosta administrație locală nu a făcut nimic pentru a pregăti intervențiile de iarnă, stocurile de material antiderapant fiind pe zero, asta în timp ce niciun contract cu vreo firmă de deszăpezire nu a fost semnat. Din acest motiv, primarul Claudiu Buciu a început discuțiile cu mai multe societăți din Lugoj, care dețin utilajele necesare desfășurării operațiunii de deszăpezire.

„Am considerat firesc să ne adresăm, în primul rând, firmelor din Lugoj. La începutul săptămânii, una dintre societăți ne-a comunicat următoarele tarife: 74,08 lei/ora de activitate, respectiv 26,01 lei/ora de staționare în limita a maximum opt ore/zi. Am solicitat şi am şi convenit să nu plătim staționarea, având în vedere faptul că, oricum, utilajele sunt garate la Lugoj. Materialul antiderapant urma să fie plătit tot de Primărie. Vineri am avut o nouă discuție, urmând să încheiem contractul cel târziu luni, având în vedere că se anunță condiții meteorologice care ar putea necesita intervenția utilajelor de deszăpezire/împrăștiere a materialului antiderapant. Spre dezamăgirea noastră, preţul solicitat vineri a fost de 180 lei/ora de activitate! În aceste condiții nu am putut proceda mai departe la semnarea unui contract”, a spus Claudiu primarul Buciu.

leader board 728 x 90 px

Societatea la care face referire primarul Claudiu Buciu este una care a fost mai mereu abonată la contracte cu municipiul Lugoj, pe vremea administrației Boldea și este deținută de omul de afaceri Florin Măran.

Primăria a continuat discuțiile cu alte două societăți din Lugoj care pot efectua lucrări de deszăpezire, însă una a solicitat un tarif considerat exagerat, iar cu cealaltă se va încheia în cel mai scurt timp un contract.

„Problema este că societatea respectivă deține puține utilaje și are o disponibilitate restrânsă, având în vedere că este deja angajată și în alte contracte. Vom lansa un anunţ public pe platforma națională de achiziții publice, în scopul identificării oricăror altor ofertanți. Fac mențiunea că fosta administrație nu a dotat Primăria cu nici un utilaj destinat operațiunilor de deszăpezire. Nu avem nici măcar rudimentarele spărgătoare de gheață, care servesc pentru a îndepărta gheața de pe trotuarele din proximitatea școlilor, spitalului sau a altor instituții publice”, a mai spus Buciu.

Primarul Claudiu Buciu a mai spus că în caz de nevoie va apela şi la voluntari pentru a menține drumurile circulabile în condiții normale.