Despre autism – ghid de orientare pentru profesioniștii din domeniul educației speciale, lansat la Dalboșeț

nistor becia lansare

Literatura de specialitate din domeniul psihologiei s-a îmbogățit recent cu încă un volum, intitulat „Autismul și viața în spectrul autismului”.

cartea

Ghidul apărut la Editura Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, reprezintă o valoroasă cercetare pedagogică efectuată în baza unei apropieri profesionale româno-britanice iar autorii sunt: psiholog dr. Nistor Becia, originar din Dalboșeț, stabilit de 13 ani în Țara Galilor, conf. univ. dr. Otilia Todor, directorul Centrului Internațional Feuerstein din Brașov și psiholog dr. Gabriela Cornea, cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din Brașov. Semnatarii ghidului vin în întâmpinarea specialiștilor din domeniu, oferind direcții concrete de urmărit în lucrul cu persoanele diagnosticate cu autism sau a celor nediagnosticate încă, dar care prezintă turburări din spectrul autist.

Psiholog clinician și psihoterapeut  în sistemul de sănătate britanic, recunoscut pentru aplecarea sa în domeniul tulburărilor mintale și al afecțiunii autiste, Nistor Becia, revine în România cu contribuții la cel de-al treilea ghid al său, despre care s-a menționat că „aduce un întreg concept privind susținerea și integrarea persoanelor cu dizabilități, consilierea aparținătorilor și elemente de psihoeducație”. De asemenea, ghidul constituie o intervenție-suport, un exemplu de bune practici, pe care colectivul de autori îl transferă din sistemul de sănătate britanic către specialiștii români dar și către cei interesați să urmeze formare profesională având ca țintă educarea, învățarea unor strategii prin care persoana afectată de autism să devină independentă și integrată în societate.

„Autismul nu trebuie privit ca o boală, este doar o tulburare a unor persoane care pot vedea altfel viața. Să nu uităm că în jurul nostru au fost și sunt o serie de persoane diagnosticate sau cu manifestări din spectrul autist care, prin genialitatea lor, au dobândit notorietate: Nikola Tesla, Albert Eisenstein, Anthony Hopkins”, a menționat Nistor Becia care a evidențiat și efectele pandemiei de COVID 19 care a sporit starea de neliniște îndeosebi la persoanele afectate.

nistor lansare

Lansarea de carte a avut loc sâmbătă, 14 mai, reunind la Căminul Cultural din comuna Dalboșet, Caraș-Severin, un numeros public alcătuit din cadre didactice din învățământul primar, gimnazial și liceal, directori de școli din Valea Almăjului, medici de familie, specialiști de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Primăvara” din Reșița, psihologi, foști colegi de școală și de generație ai cărășanului stabilit la Cardiff. Au fost alături la eveniment, primarul comunei, Florin Curița, directorul Școlii din Dalboșeț prof. Alina Mondoc, profesoara octogenară Icoana Budescu iar acțiunea a fost moderată de profesor Dan Stoinel.

lansare ghid dalboset

În urma discuțiilor profesionale purtate cu ocazia lansării ghidului „Autismul și viața în spectrul autismului”, s-a propus stabilirea unor conexiuni instituționale, urmând ca în viitor, Dalboșețul să devină centru pentru organizarea unor tabere de vară în domeniul psihologiei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/