Dietele găsite pe internet sau suplimentele alimentare promovate agresiv de influenceri promit corpul ideal în timp scurt. Antrenorul și nutriționistul Cezar Pomuț spune că aproape niciodată nu funcționează, doar răbdarea și disciplina ne pot ajuta să ne atingem obiectivele.
Dacă în cel mai recent articol am abordat tema primilor pași în antrenamentul la sală, acum am discutat cu Cezar Pomuț, antrenor și nutriționist, despre alimentație. De la bun început, Cezar a demitizat legendarele diete care promit kilograme puține într-un timp scurt. Mai mult, Cezar nu este adeptul unei rețete ideale care să se aplice universal și crede că fiecare dintre noi este responsabil pentru modul în care ne îngrijim organismul. Chiar dacă internetul este plin de informații, este nevoie de răbdare și analizarea acestora de la caz la caz pentru a găsi ce avem nevoie pentru corpul nostru.
„Multe dintre informațiile care există pe internet sunt contradictorii, de aceea, este esențial să pornești pe acest drum având la bază principii sănătoase și solide. Într-adevăr, poți să slăbești sau să-ți dezvolți masa musculară și prin metode mai nesănătoase, dar acest lucru îți va impacta foarte mult calitatea vieții și felul în care te simți. Este important să fim conștienți de ceea ce este sănătos pentru corpul nostru și să ne adaptăm obiectivele în funcție de acest aspect. În primii ani de antrenamente la sală, voiam să construiesc masă musculară cu orice preț și credeam că soluția ar fi să consum foarte multe calorii, fără a ține cont de sursa lor, ceea ce mi-a cauzat gastrită. Recomand oamenilor să pună sub semnul întrebării tot ce aud sau citesc legat de cum ar trebui să se raporteze la propriul corp. În primul rând, este esențial să înțeleagă ce sunt macronutrienții, iar în al doilea rând, să înțeleagă că nu există rețete pentru slăbit rapid. Oamenii care laudă anumite diete se raportează doar la pierderea de kilograme de pe cântar, însă lucrurile sunt mai complexe de atât. Ar fi necesar ca fiecare să înțeleagă ce își dorește să realizeze pe termen lung și, mai important, să aibă răbdare. Există două metode eficiente pentru slăbit: deficitul caloric și o rutină de antrenament axată pe consolidarea masei musculare”, a explicat Cezar Pomuț.
„Deficitul caloric se calculează prin scăderea numărului de calorii ingerate din numărul de calorii pe care corpul le arde într-o zi. De exemplu, dacă un individ are un necesar caloric zilnic de 2000 de calorii și reduce aportul caloric la 1700 de calorii, obține un deficit zilnic de 300 de calorii. Deși acest deficit zilnic nu este foarte mare, într-o săptămână (7 zile) ar acumula un deficit caloric total de 2100 de calorii
Un kilogram de grăsime contine aproximativ 7700 de calorii, deci pentru a pierde un kilogram de țesut adipos, trebuie să creezi un deficit caloric corespunzător. Dacă într-o săptămână arzi 2100 de calorii în plus față de aportul caloric, în două săptămâni ai putea să pierzi mai mult de jumătate de kilogram de grăsime. Totuși, cântarul ar putea indica o pierdere mai mare din cauza pierderii de apă, dar acest aspect nu este principalul nostru obiectiv, având în vedere că corpul este într-o continuă schimbare. De aceea, este foarte important să monitorizăm progresul nostru și să evaluăm dacă ne raportăm sănătos la schimbările corpului nostru. Nu recomand cântărirea zilnică, deoarece fluctuațiile sunt normale. O verificare o dată la două săptămâni este suficientă. Este esențial să înțelegem aspectele științifice ale procesului și să știm că obținerea rezultatelor dorite poate dura săptămâni, luni sau chiar ani. Nu există soluții magice într-o singură lună!” spune antrenorul și nutriționistul.
Cezar Pomuț a subliniat importanța menținerii greutății după atingerea numărul dorit de kilograme. Chiar dacă observăm o scădere vizibilă în greutate, creierul nu percepe imediat această schimbare și gestionează procesele fiziologice ca și cum am fi la greutatea anterioară: „La nivelul hipotalamusului, corpul nostru are o percepție stabilită a greutății. Dacă am cântărit 100 kg timp de ani de zile, pierderea a 10-20 kg într-o perioadă scurtă de șase luni nu schimbă imediat această percepție. Creierul continuă să perceapă corpul la greutatea inițială până când mecanismele de reglare se adaptează la schimbările recente. Studiile sugerează că, menținerea noii greutăți pe termen lung, de obicei timp de un an sau mai mult, poate ajuta la stabilizarea greutății și poate reduce riscul de a te îngrășa din nou. Acest aspect se bazează pe conceptul că, odată ce noua greutate este menținută pentru o perioadă mai lungă, hipotalamusul și alte mecanisme de reglare a greutății se adaptează mai bine la schimbare”.
În continuare, am discutat cu Cezar și despre impactul problemelor hormonale asupra procesului de slăbire. „Bărbații care doresc să slăbească se confruntă adesea cu provocări hormonale, deoarece grăsimea corporală, în special cea viscerală, produce estrogen, un hormon predominant feminin. Acest proces, numit aromatizare, are loc când testosteronul este transformat în estrogen. Astfel, bărbații cu un procent ridicat de grăsime corporală pot experimenta un dezechilibru hormonal, cu niveluri mai mari de estrogen și scăderea nivelului de testosteron, ceea ce poate influența distribuția grăsimii și poate îngreuna pierderea în greutate. Dezechilibrele hormonale pot afecta metabolismul și eficiența procesului de slăbire, făcând mai dificilă reducerea greutății și menținerea noii greutăți.
Am avut un client care venea regulat la antrenamente și respecta programul de dietă, dar progresul era mai lent decât ne așteptam, motiv pentru care i-am recomandat să își facă un set de analize. A descoperit că avea probleme cu glanda tiroidă, a început tratamentul, iar problema s-a rezolvat. Deși șansa de a avea astfel de probleme este destul de mică, este important să faci primul pas spre schimbarea stilului de viață, iar ulterior soluțiile nu vor întârzii să apară”, a explicat Cezar.
Nu puteam să încheiem dialogul cu Cezar fără să discutăm despre nutriția noastră pe timp de vară, când ne confruntăm cu temperaturi extreme care afectează organismul. „Canicula reprezintă un stres pentru corp, dar poate fi gestionată. Dacă te simți deshidratat, este adesea din cauza lipsei de electroliți, care sunt esențiali pentru echilibrul fluidelor din organism. Apa conține atât macroelemente (precum săruri de calciu, magneziu, sodiu etc.), cât și microelemente (cum ar fi iodul, zincul etc.). Acești electroliți ne ajută să ne menținem hidratați. Problema apare atunci când oamenii nu beau suficientă apă sau consumă apă de proastă calitate, cum ar fi cea de la robinet. O soluție ar fi utilizarea electroliților sub formă de pastile efervescente, care pot suplimenta necesarul zilnic de electroliți. De asemenea, este utilă diversificarea tipurilor de apă și ar fi ideal ca oamenii să bea atât apă plată, cât și apă minerală, pentru a asigura o hidratare completă și echilibrată. În plus, consumul de fructe și legume proaspete, care sunt bogate în apă și electroliți, contribuie semnificativ la menținerea hidratării și a unei diete echilibrate în sezonul cald”, a încheiat Cezar.