Deșeurile aruncate ilegal i-au lăsat fără autoutilitare! Garda de Mediu a primit dreptul de confiscare a bunurilor

Transportul neautorizat de deșeuri a fost sancționat de comisarii Gărzii de Mediu Timiș! Două autoutilitare au fost confiscate și cetățenii care nu au respectat prevederile legale au primit amenzi usturătoare.

În timpul controlului din 26 mai în zona șoselei de centură a Timișoarei, două autoutilitare au fost surprinse cum descărcau deșeuri provenite din construcții pe un teren viran din apropierea satului Covaci. Șoferii au fost amendați cu 30.000 de lei fiecare și vehiculele au fost imobilizate în vederea confiscării.

Confiscarea bunurilor care au legătură cu săvârșirea contravenției a intrat în vigoare din 20 mai, prin Decizia Comisarului General al Gărzii de Mediu. Cele două autoutilitare vor trece în proprietatea statului și vor fi valorificate conform legii. Zona unde au fost surprinși cei doi este un loc preferat pentru debarasarea de gunoaie. Din 2019 până în prezent, comisarii au sistat două activități și au dat amenzi în valoare de 138.000 de lei. Între 18 și 22 mai, Garda a aplicat nouă sancțiuni contravenționale în valoare de 68.000 de lei. „Acțiunea a continuat și prin efectuarea de controale la UAT-rile pe a căror rază administrativă sunt situate terenurile afectate de depozitări ilegale de deșeuri (Sânnandrei, Dumbrăvița, Giarmata, Timișoara) în vederea aplicării prevederilor legale privind salubrizarea zonelor și aplicării măsurilor de eliminare a acestui fenomen infracțional ce conduce la afectarea terenurilor”, au transmis reprezentanții Gărzii de Mediu Timiș.

Comisarii Gărzii de Mediu speră că persoanele care s-au obișnuit să arunce gunoiul pe domeniul public, fără autorizație, să se gândească de două ori dacă merită să piardă mașina și să plătească amenda. „Atragem atenția celor care obișnuiesc să abandoneze deșeuri în natură că astfel de controale și verificări au fost inițiate de Garda Națională de Mediu la nivel național, așa încât, ar fi bine să se gândească ce riscă (amendă + confiscarea autovehiculului), înainte de a descărca ilegal deșeuri prin diverse zone. Totodată, GNM CJ Timiș solicită tuturor UAT-urilor să își intensifice procesul de verificare a modului de gestionare a deșeurilor pe raza lor administrativ teritorială, conform atribuțiilor și răspunderilor ce le sunt conferite de lege, în vederea îmbunătățirii calității mediului înconjurător”, a mai scris GNM Timiș.