Executori judecătorești, avocați, administratori de firme și lichidatori au ajuns la sediul DIICOT Caraș-Severin încercuiți de mascați! Cu toții sunt implicați, informează procurorii de la Crimă Organizată, în ruinarea stațiunii milenare de pe Valea Cernei!
Reținerea din primăvara anului trecut a lui Iosif Armaș, omul căruia i-a fost lăsată pe mână aproape întreaga infrastructură hotelieră din Băile Herculane, și audierea altor câteva persoane din sfera sa de influență au fost urmate astăzi de descinderi la alți membri ai grupului infracțional care a făcut posibilă transformarea stațiunii într-o ruină.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Biroul Teritorial Caraş-Severin au dispus extinderea cercetărilor penale faţă de suspecţii G.A., administrator al unor societăți comerciale, R.I., avocat în baroul Mehedinți, B.G., executor judecătoresc, D.M., avocat în baroul București, în calitate de administrator, G.M.C., avocat în baroul București, în calitate de administrator judiciar, D.V., lichidator judiciar, și G.An., asociat/administrator la 5 societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare, spălare a banilor, abuz în serviciu, şantaj şi sustragere de sub sechestru.
CITEȘTE ȘI: Mascații, din nou în acțiune! Umbra lui Armaș la Herculane! [UPDATE]
Cel mai probabil, unii dintre cei puși sub acuzare în aprilie 2016 au început să vorbească. Să povestească despre cercul infracțional și șmenurile care însumează vreo 30 de milioane de euro. „Ancheta în cauză a pornit de la o sesizare ce viza suspiciunea că începând cu anul 2001, membri unui grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane, au înţeles să lucreze coordonat în atingerea unui scop común, respectiv un profit pentru fiecare, din exploatarea ilicită a bunurilor SC HERCULES SA – societate care deţinea cele mai importante obiective turisitice din Staţiunea Băile Herculane (peste 50 de imobile). Până în prezent au fost identificaţi şi traşi la răspundere liderului grupului infracţional organizat – inculpatul Armaş Iosif, persoane din cadrul conducerii SC Hercules SA care s-au erijat în locotenenţi ai liderului, precum şi beneficiarul final al actelor devalizate, inculpatul Verbiţchi Valeriu, faptele reţinute în sarcina lor fiind acelea de delapidare a SC HERCULES SA”, precizează procurorii DIICOT.
S-au drenat sume de ordinul milioanelor de euro!
Pe perioada derulării cercetărilor penale, unii dintre cei anchetați și-au văzut în continuare de planul infracțional. G.A., consiliat de suspectul av. R.I. (persoană care în anul 2010 a aderat la grupul infracțional organizat condus de inculpatul Armaș Iosif prin contracte prin care s-au drenat sume de ordinul milioanelor de euro), a înțeles să continue activitatea infracțională a grupului antrenând sprijinul unor membri noi, fără a căror colaborare nu își putea îndeplini scopul final acela de devalizare a SC HERCULES SA și de însușire pentru sine a tuturor imobilelor acestor societăți, mai transmite DIICOT.
Începând cu anul 2010, suspecţii G.A., R.I. și D.V. au aderat şi sprijinit grupul infracţional organizat, coordonat de inculpatul Armaş Iosif, în sensul că au încheiat tranzacții care au dus la crearea unor creanțe fictive în dauna SC HERCULES SA menite a dirija sume de ordinul milioanelor de euro către 5 societăți comerciale din București, controlate de suspectul G.A – DIICOT
La grupul infracțional, începând cu luna aprilie 2016 ar fi aderat și G.M.C. și D.M., administratori judiciari ai SC HERCULES SA, care au continuat activitatea de devalizare a acesteia, în sensul că au întocmit contracte păguboase pentru societate, menite să transfere sumele de bani către societățile controlate de G.A. „Mai mult decât atât, ca urmare a indisponibilizării prin sechestrul aplicat de DIICOT asupra bunurilor imobile, suspectul G.A. a demarat un circuit infracţional în urma căruia a scos imobilele de sub sechestrul aplicat de DIICOT. Astfel, suspectul G.A. şi-a însuşit imobilele în cadrul unor proceduri de exectuare silită, în care a beneficiat de sprijinul executorului judecătoresc B.G., care a permis, cu încălcarea dispoziţiilor legale, executarea silită a nouă imobile ce în trecut au fost delapidate de la SC HERCULES SA”, mai spun sursele judiciare.
Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Caraş-Severin împreună cu ofițeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție au pus în executare un număr de 7 mandate de aducere pe numele suspecților, în vederea audierii. Ministerul Afacerilor Interne, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat, s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 10 milioane de euro.