Deschisă de 50 de ani! Biblioteca Municipală Lugoj, jumătate de veac în slujba culturii şi a educaţiei

Biblioteca Municipală Lugoj funcţionează sub actualul nume, din anul 1968, în clădirea pe care lugojenii încă o mai numesc „Poşta veche”.

Astăzi, la 50 de ani distanţă, Biblioteca Municipală Lugoj dispune de mai multe secţii. Secţia de împrumut cărţi pentru adulţi, situată la parterul clădirii, are un fond de carte de peste 25.000 de volume. Secţia pentru copii şi tineret pune la dispoziţia tinerilor cititori şi vizitatori ai bibliotecii, cărţi destinate lecturii şcolare, enciclopedii, albume, cărţi pentru preşcolari. O parte din aceste cărţi pot fi studiate la sala de lectură a secţiei pentru copii şi tineret sau pot fi împrumutate la domiciliu.

Biblioteca franceză ocupă trei încăperi la parterul clădirii şi cuprinde un fond de carte şi de publicaţii în limba franceză. Cărţile au fost primite în decursul anilor din Franţa, oraşul Orleans, care este înfrăţit cu Lugojul. Tot în acest spaţiu funcţionează şi Asociaţia Francofilă Lugoj, care promovează o relaţie de colaborare culturală şi educativă cu oraşul Orleans. Sala de lectură oferă pentru studiu şi documentare celor interesaţi diferite albume de artă, enciclopedii, dicţionare, publicaţii periodice şi o colecţie legislativă.

„Lansările de carte au fost evenimentele culturale cele mai mediatizate şi cărora le-am acordat poate cea mai mare atenţie, cartea reprezentând şi principalul nostru instrument de lucru. Au fost prezenţi la Lugoj, în organizarea Bibliotecii Municipale Lugoj, scriitori importanţi”, spune directoarea Henrieta Szabo.

Anual, Biblioteca Municipală organizează manifestări culturale. Cea mai cunoscută este Festivalul „Lucian Blaga”, organizat la Biblioteca Municipală Lugoj începând din mai 1994. În anul 2003, la ediţia a IX-a a festivalului, invitată de onoare în Lugojul natal a fost Dorli Blaga, fiica poetului, care a vorbit despre familia Bredicenilor, despre mama sa, Cornelia Brediceanu şi perioada copilăriei sale la Lugoj, pe vremea când tatăl său, poetul Lucian Blaga, locuia în „Casa de la vie”. Ediţiile au fost încolţite de plachete de poezii ale Festivalului „Lucian Blaga”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/