Desant de autobuze Volvo la Reşiţa! Flota olandeză, transferată pe (nici) 3 milioane de lei!

Joi noaptea a ajuns în Reşiţa primul dintre cele 18 autobuze suedeze Volvo, aduse din Olanda, ce vor constitui noua flotă de maşini care vor asigura transportul public de persoane în municipiu. Mâine dimineaţă vor ajunge la destinaţie alte 4-5 autobuze.

„Primul autobuz a ajuns acasă“, a anunţat azi Gelu Ardeleanu, administratorul societăţii Transport Urban Reşiţa (TUR). Programul de livrare stabilit cu furnizorul olandez prevede ca flota de 18 autobuze să ajungă până în data de 2 noiembrie 2017.

Cele 18 autobuze sunt de două tipuri: 9 de capacitate medie, de 12 metri lungime şi cu 84 locuri capacitate de transport, şi 9 articulate, de 18 metri, pentru 138 persoane.

Preţul total de achiziţie a fost cu aproximativ 200.000 de lei mai mic decât cel de pornire a licitaţiei, la care au concurat trei ofertanţi. Mai precis, autobuzele de capacitate medie au costat 999.000 lei, deci 111.000 lei bucata, respectiv 1.830.000 lei cele mari, echivalentul a 203.000 lei autobuzul. „S-a făcut o economie de 48.000 de euro faţă de preţul de pornire a licitaţiei“, precizează Gelu Ardeleanu.

Autobuzele au asigurat transportul public de persoane în Olanda începând din anii 2007-2009, toate având norma Euro 5. „La ei în ţară nu se scot din circulaţie pentru că ar fi îmbătrânit, ci pentru că acolo normele sunt foarte stricte, în condiţiile în care transportul public este asigurat de firme cu capital de stat. Cele 18 autobuze au un rulaj mediu de 550.000 km, pe drumuri unde chiar se circulă civilizat. Totodată, un an de zile piesele de schimb sunt garantate de olandezi“, a detaliat administratorul TUR.

În privinţa confortului călătorilor, Gelu Ardeleanu este categoric. „Autobuzele aduse în aceste zile au dotări superioare faţă de ce a avut până acum transportul public din Reşiţa. Au sistem de încălzire, instalaţie de aer condiţionat calibrată pentru lunile de vară, rampă pentru persoanele cu dizabilităţi, sistem de afişaj electronic. Iarna va fi confort, vara va fi confort. Mulțumim tuturor celor ce înțeleg că schimbarea asta nu a fost și nu e ușoară, dar că va aduce ceva bun, după ani în care reșițeanul n-a fost decât un plătitor“, ne-a mai declarat administratorul societăţii reşiţene de transport public, Gelu Ardeleanu.

Începând de luni, 16 octombrie, autobuzele sosite la Reşiţa vor fi duse la Registrul Auto Român, pentru înmatriculare. Deşi abia înfiinţată, societatea TUR deţine deja licenţă pentru transport public de persoane, serviciu asigurat în prezent în Reşiţa de firma Ro A Tir.

Autobuzele de capacitate medie sunt roş-albe, iar cele mari, alb-albastre. Ştiut fiind faptul că liderul consilierilor locali PNL, Hadrian Popescu, este fan CSM Reşiţa şi Steaua, l-am întrebat dacă se intenţionează revopsirea autobuzelor, care acum ar fi pe placul suporterilor lui Dinamo şi Universitatea Craiova. „Cert este că toate autobuzele vor fi branduite. În privinţa culorilor, cele roş-albe vor fi roşii cu dungă neagră. Iar la cele alb-albastre, dunga albă o vom face roşie“, ne-a lămurit Hadrian Popescu, reprezentantul Consiliului Local Reşiţa în Adunarea Generală a Acţionarilor de la TUR. Am mai înţeles de la acesta că va fi adoptată o hotărâre AGA în privinţa culorilor. Dar cum CLR deţine 98% din acţiunile societăţii TUR, e cam clar ce culori vor avea aceste autobuze.