Parlamentarul PNL de Caraș-Severin îi solicită prim-ministrului României să prezinte acțiunile și calendarul pe care Guvernul intenționează să le întreprindă în așa fel încât Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate să devină operativă și să recupereze prejudiciile din dosarele de corupție!
Valeria Schelean-Șomfelean spune că Guvernul trebuie să facă pași concreți în recuperarea prejudiciilor din dosarele penale, sens în care amintește de declarațiile procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, care sublinia faptul că „statul român are de confiscat suma de circa 200 de milioane de euro, până în prezent fiind recuperată doar o sumă de 5 milioane de euro”.
„Consider că este foarte important ca, în România, să se respecte și să se aplice legea și cei care se fac vinovați de încălcarea legilor să răspundă sub toate formele decise de instanța judecătorească, inclusiv prin pierderea bunurilor rezultate în urma faptelor de corupție sau a sustragerii banului public. Este important, atât pentru noi ca nație cât și pentru Bugetul României, ca, pe lângă executarea pedepsei impuse de instanță, să se recupereze și banii din prejudicii! Avem nevoie să recuperăm acești bani și trebui să-i vedem cum se investesc în proiecte concrete!”, a declarat Valeria Schelean-Șomfelean.
Deputatul PNL amintește în același timp de Raportul MCV pe anul 2017, în care Comisia Europeană face o serie de recomandări cu privire la sarcinile Parlamentului și Guvernului pentru a asigura o justiție transparentă și pentru a combate corupția. Între acestea, Raportul evidențiază faptul că România trebuie să asigure „faptul că Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate este operațională pe deplin și efectiv, astfel încât să poată publica primul raport anual cu informații statistice fiabile privind confiscarea de bunuri provenite din săvârșirea de infracțiuni. Agenția ar trebui să instituie un sistem de raportare periodică cu privire la dezvoltarea capacității sale administrative, la rezultatele obținute în confiscarea și la gestionarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni. „În acest context, este important să cunoaștem care este planul Guvernului în acest sens, cum intenționează să recupereze aceste prejudicii și cum va eficientiza activitatea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate”, apreciază parlamentarul liberal.