Deputatul PNL Cosmin Șandru și șeful STPT, puși sub acuzare de DNA pentru dare de mită

cosmin sandru

Cosmin Șandru, deputat liberal de Timiș, și directorul general al Societății de Transport Public Timișoara, Nicolae Bitea, au fost puși sub acuzare de procurorii anticorupție pentru dare de mită. Faptele au legătură cu moțiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului Cîțu. 

Potrivit DNA, în ordonanța procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: în 1 octombrie, în contextul în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea de cenzură inițiată pentru retragerea încrederii acordate Guvernului României, Cosmin Șandru și șeful STPT i-ar fi promis unei persoane, deputat în Parlamentul României, numirea unor apropiați în posturi de conducere a unor instituții publice.

Ca să beneficieze de această „favoare”, persoanei respective i s-a cerut să absenteze de la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, din data de 5 octombrie, în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea de cenzură. 

bitea

Nicolae Bitea, directorul STPT

„Suspecților Șandru Cosmin și Bitea Nicolae-Florin li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”, se arată în comunicatul de presă a DNA. 

Context. În 4 octombrie, copreședintele AUR, George Simion, a declarat că parlamentari liberali au încercat să îi mituiască pe aleșii AUR ca să nu participe la moțiunea de cenzură care urma să fie votată în 5 octombrie, împotriva Guvernului Cîțu. Tot atunci, George Simion afirma că AUR va face plângere la DNA pentru fapte de corupție. Ulterior, Simion a făcut publică o înregistrare audio care să vină în susținerea celor spuse de el.

„Au încercat, practic, să ne cumpere ca parlamentarii AUR să nu fie prezenţi la votarea moţiunii. Parlamentarii AUR vor fi prezenţi cu toţii la votarea moţiunii. Nu suntem de vânzare, nu trădăm şi nu doar atât, nu facem afirmaţii.”, declara George Simion la acea dată.

În înregistrarea postată de Simion, acesta susținea că deputatul liberal Cosmin Șandru încerca să-l convingă pe deputatul AUR Ciprian Titi Stoica să lipsească de la votul moțiunii. Șandru a negat că a negociat și a oferit funcții.

UPDATE. Deputatul Cosmin Șandru și directorul STPT Nicolae Bitea nu au putut fi contactați, până la această oră, pentru exprimarea unor puncte de vedere.