Deputatul Marius Damian îl ia la întrebări pe ministrul Adrian Oros: când îi va ajuta pe fermierii României?

„Agricultura românească şi ţăranul român suferă”, este mesajul deputatului PSD Marius Damian. Parlamentarul de Caraș-Severin îl sfătuiește pe ministrul Oros să părăsească mai des biroul pentru a cunoaște realitatea din teren și a lua măsurile atât de necesare pentru sprijinirea fermierilor din România.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros, a fost respinsă miercuri în Camera Deputaților. 115 deputați au votat „pentru” și 166 au votat „împotriva” moțiunii care fusese depusă de 110 deputați, printre care și parlamentarul de Caraș-Severin, Marius Damian.

După ce moțiunea intitulată „Agricultura României este atacată de cel mai mare dăunător, ministrul Adrian Oros” a fost respinsă, Marius Damian a depus mai multe întrebări la Ministerul Agriculturii, la care așteaptă răspuns din partea lui Oros:

1. Ce programe au primit finanțare pentru anul 2021? Şi care dintre acestea îi vizează pe tinerii fermieri?
2. Când vor fi plătite subvențiile APIA pentru motorina utilizată în agricultură anul trecut? Dar banii pentru schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”?
3. Când îi veți despăgubi pe fermierii care au suferit pierderi din cauza secetei care a afectat culturile de primăvară de anul trecut, 2020? Ce investiții ați planificat pentru sistemul de irigat? Care sunt obiectivele pentru campania de irigat de anul acesta? (câte stații de pompare și de repompare și pe ce suprafață?) Aveți în vedere reabilitarea canalului Siret-Bărăgan?

Parlamentarul PSD consideră că, sub conducerea ministrului Petre Daea, agricultura românească a avut rezultate impresionante:

  • Locul 1 în UE la producția de porumb în 2017, 2018 și 2019 – 18, 18 și respectiv 17 milioane tone; Locul 1 în UE la producția de floarea soarelui – în 2017 – 3,3 mil. t, 2018 – 3,3 mil. t și 2019 – 3,5 mil. T; Locul 2 în UE la producția de soia în anii 2017, 2018, 2019; Locul 3 în UE la producția de cereale în 2018 și 2019);
  • Subvențiile agricole au fost acordate la timp și integral;
  • România a fost campioană europeană la absorbția fondurilor destinate agriculturii – locul 1 în UE ca absorbție de fonduri destinate doar agriculturii pe anul 2019;
  • Programe de succes, precum Tomata, Usturoi, Programul Național Antigrindină, Banca de Gene Buzău, Program pentru sprijinirea colectării și comercializării lânii, Programul de sprijinire a suinelor rasa Bazna și Mangalița, Casa de Comerț Agroalimentar UNIREA, Sprijinirea Tinerilor Fermieri, Program pentru crescătorii de ovine (aceste programe fiind blocate prin nealocare de fonduri)

„Suntem în al doilea an de mandat al domnului ministru Adrian Oros, iar lucrurile pentru ţăranul român şi pentru agricultura românească merg din ce în ce mai rău. După ce în iarnă agricultorii români şi-au vândut marfa în frig, după închiderea piețelor, anul 2021 a început şi mai rău, cu programe de sprijin blocate şi subvenţii neplătite. Îi recomand domnului ministru Oros să părăsească mai des biroul din minister şi să meargă pe teren să discute cu agricultorii români!”, este mesajul transmis de Marius Damian șefului de la Agricultură.