Raportul privind monitorizarea post-închidere a depozitului neconform de deșeuri din Oțelu Roșu a fost aprobat de consilierii locali de pe Valea Bistrei. În următorii zeci de ani acest depozit închis va fi monitorizat.
Reprezentantul Compartimentului de Mediu din cadrul Primăriei Oțelu Roșu, Camelia Burea, a prezentat stadiul închiderii acestui deponeu al orașului:
„Deponeul a fost închis conform normelor în vigoare. Lucrările de închidere și de reabilitare a spațiului au fost realizate printr-un sistem complet de acoperire și impermeabilizare, dar montarea a două puțuri de eliberare biogaz, trei foraje apă subterană, tasarea masei deșeurilor, amenajarea de rigole perimetrale pentru preluarea apelor pluviale, împrejmuirea cu gard și poartă de acces”, a menționat Camelia Burea, din cadrul Compartimentului de Mediu al Primăriei Oțelu Roșu.
Conform legislației de mediu, la acest depozit Primăria Oțelu Roșu are obligația monitorizării post-închidere timp de 30 de ani. Astfel sunt urmăriți semestrial anumiți parametri fizici și chimici, astfel că aleșii locali au aprobat monitorizarea factorilor de mediu din zona depozitului.
Dacă ne referim la colectarea gunoiului și transportul deșeurilor, primarul orașului, Luca Mălăiescu, a subliniat faptul că în următoare luni vor apărea reale probleme privind transportul gunoiului către depozitele care încă funcționează din județe învecinate. Și asta pentru că și acolo situația este critică și nu mai pot prelua cantități foarte mari, astfel că se va intra într-un colaps în condițiile în care, în județul Caraș-Severin, deponeul de la Lupac nu se va deschide mai devreme de 2020.