Dependente de ROBOR, ratele câtorva milioane de clienți ai tuturor băncilor din România au crescut accelerat în 2018

Unul dintre cei mai banali indici de pe piața bancară, ROBOR, folosit de ani de zile pentru a calcula ratele la credite și depozite, s-a aflat în lumina reflectoarelor pe tot parcursul anului 2018. Dintr-un motiv întemeiat: a crescut accelerat. Deci, a dat mari emoții și a iscat numeroase discuții, informează Mediafax.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Națională a României (BNR), astfel că este rată de dobânda la care o banca împrumută lichiditate altor bănci. În funcție de nivelul acestuia și în funcție de contract, periodic, ratele creditelor sunt majorate, astfel că nu este de mirare că orice evoluție în sus este urmărită cu îngrijorare.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a încheiat anul 2018 la 3,02%, cu aproape un punct procentual peste finele anului anterior, când, în ultima zi lucrătoare, a fost 2,05%, consemnând astfel o creștere de 47,3% în cursul anului trecut.


Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a încheiat anul trecut la 3,30%, o creștere de 45,4% față de finele anului anterior, când a fost de 2,27%. Cel mai ridicat nivel al anului 2018, de 3,58%, a fost consemnat timp de două zile lucrătoare, la data de 25 octombrie și 26 octombrie – perioada când se fac cele mai multe plăți de taxe și impozite la bugetul de stat -, iar cel mai redus nivel, de 2,21%, a fost la 23 ianuarie. Media semestrială a acestuia a fost de 2,56% în primul semestru al anului trecut, de 2,4 ori peste aceeași perioadă a anului anterior, și de 3,43% în cel de-al doilea, o majorare cu 35%, de la an la an.

Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a închis anul trecut la 3,42%, o creștere cu 48,7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017. Cel mai ridicat nivel al anului trecut, de 3,63%, a fost consemnat, la fel ca la cel la 6 luni, la 25 și 26 octombrie, iar cel mai redus nivel, de 2,29%, a fost înregistrat la datele de 4, 5 și 8 ianuarie.

În primele trei trimestre ale anului trecut, media ROBOR la 9 luni a urcat de aproape 2,5 ori față aceeași perioadă a anului anterior, până la 2,92%, iar în ultimele trei trimestre a fost de 3,29%, o creștere de 2,2 ori, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a fost de 3,51%, la 31 decembrie 2018, o creștere cu 51,3% față de aceeași dată a anului anterior.

Media acestuia a fost pentru 2018 de 3,12%, o creștere de 2,1 ori față de cea a anului precedent.

Dar ce este mai exact ROBOR-ul?

E un indice care se calculează printr-o formulă nu foarte complicată, clar stabilită, sub monitorizarea Băncii Naționale a României și calculată cu ajutorul companiei de informații financiare Thomson Reuters (companie care există din 1851 și care calculează inclusiv dobânzi de referință LIBOR și EURIBOR, folosite la nivel mondial)”, scrie într-un articol publicat pe blogul BT.

Din calculul ROBOR se exclud extremele, cea mai mare și cea mai mică rată a dobânzii, pentru a fi cât se poate de relevant, astfel că acest indice poate fi considerat un preț al banilor în termen de dobânda – un fel de referință – adică un reper al costului banilor pentru o moneda locală.

De-a lungul timpului, au fost perioade în care ROBOR a scăzut și perioade în care ROBOR a crescut. De exemplu, în ultimii zece ani, cel mai mare ROBOR la 3 luni a fost în martie 2009, când s-a înregistrat o rată de 18,3%. Minimul a fost în martie 2016 cu o rată de 0,8%. Aceste exemple ne arată că ROBOR este o rată de dobândă vie, care se mișcă în permanență.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/