Dependenţa minorilor de Internet, un coşmar pentru părinţi

Tot mai mulţi minori sunt dependenți de Internet, iar o treime dintre părinți sunt îngrijorați în legătură cu timpul petrecut de copii în mediul online, arată un studiu realizat în România de Kasperky Lab, potrivit Mediafax.

Potrivit părinților, 12% dintre minori sunt dependenți de Internet, iar pe lângă temerea că ar putea să vadă conținut nepotrivit sau explicit (36%) și că există posibilitatea să comunice cu persoane necunoscute (32%), teama că cei mici nu se pot distanța de lumea online devine și ea rapid una foarte importantă pentru părinți.

„Având în vedere că peste jumătate (51%) dintre părinți simt că amenințările online pentru copiii lor cresc, timpul petrecut pe Internet este un factor important pentru siguranța copiilor. Aceste motive de îngrijorare i-au determinat pe 33% dintre părinți să impună restricții legate de timpul petrecut în mediul virtual”, arată studiul.

Raportul arată însă că limitarea timpului petrecut în mediul online nu îi ferește neapărat pe copii de pericole, iar pe parcursul unui an, 44% dintre copii s-au confruntat cu cel puțin o amenințare online, 12% dintre ei accesând conținut nepotrivit sau intrând în contact cu programe malware și viruși (10%).

„O opțiune alternativă pentru părinți ar putea să fie aceea să-i sprijine pe copiii lor în alte moduri, prin educație. Peste o treime (37%) dintre părinți vorbesc cu regularitate cu copiii lor pentru a-i învăța despre pericolele online, iar 31% încearcă să îi supravegheze atunci când sunt online, eventual creând oportunități pentru a sublinia orice amenințare ar putea apărea și a suplimenta efortul de educare”, menționează raportul.

„Educația și comunicarea joacă un rol decisiv în procesul prin care părinții se pot asigura că cei mici folosesc Internetul în mod responsabil și în siguranță. Dar este important să folosească și programe care să întărească mijloacele de apărare. Limitarea timpului petrecut online este o parte esențială din proces, dar nu funcționează de una singură. Tehnologia poate ajuta la reducerea riscurilor, permițându-le copiilor să exploreze în siguranță toate aspectele pozitive ale Internetului și să își dezvolte aptitudinile digitale fără să se îngrijoreze în legătură cu amenințările cibernetice”, precizează Dmitry Aleshin, VP for Product Marketing, Kaspersky Lab.

Specialiștii menționează că Kaspersky Safe KIds este creat pentru a ajuta părinții să își protejeze în mod eficient copiii de pericolele din mediul online, iar prin intermediul acestei soluții pot alege fie să blocheze accesul copiilor la anumite aplicații și site-uri, fie să-i ajute să conștientizeze pericolele, avertizându-i că site-urile sau aplicațiile pe care sunt pe cale să le acceseze sunt riscante și s-ar putea să aibă conținut periculos.