Denunțurile pentru jaful de la Herculane, rămase fără rezultat! Primarul Vasilescu și milionarul Verbițchi răspund penal!

Primarul staţiunii Băile Herculane, Nicuşor Vasilescu, este total nemulţumit de modul în care s-a desfăşurat ancheta în faza de urmărire penală în dosarul său şi spune că, pe lângă lipsa probelor, procurorii ar fi nesocotit şi mai multe aspecte legale privind cercetarea judecătorească.

Avocatul său, profesorul Viorel Paşca, a depus deja la judecătorul de cameră preliminară al Tribunalului Caraş-Severin o sesizare cu mai multe excepţii de nelegalitate în ceea ce priveşte rechizitoriul şi urmărirea penală, excepţii pe care judecătorul urmează să se pronunţe înainte de judecarea pe fond a cauzei.

Primarul suspendat din Băile Herculane spune că nici acum nu înţelege pentru ce are dosar penal şi că a făcut şi el mai multe sesizări şi denunţuri cu privire la situaţia găsită în Primăria Băile Herculane. „Acele dosare stau şi aşteaptă soluţionarea, pe când dosarul meu a ajuns deja la instanţă”, spune Vasilescu.

Alături de Vasilescu este trimis în judecată şi omul de afaceri Valeriu Verbiţchi, pe care procurorii îl consideră complice la faptele de abuz în serviciu. Lui Verbiţchi i se reproşează că „a înlesnit, cu ştiinţă, exercitarea în mod defectuos a atribuţiilor de serviciu ale primarului Nicuşor Vasilescu în legătură cu corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, în sensul că a încheiat  contractul de schimb cu Primăria Oraşului Băile Herculane, prin care a preluat terenul de 4002 m.p. şi a cedat numai clădirea Băilor Neptun, cunoscând valoarea reală a terenului”. Mai mult, procurorii susţin că  din evaluarea însăşi pe care a prezentat-o el prin oferta pentru Băile Neptun valoarea a fost de 32 euro /mp, iar terenul pe care l-a dobândit, de 4.002 mp, a avut o valoare aproximativ de 15 euro/mp!

Lui Verbiţchi procurorii îi reproşează şi că a sprijinit modul abuziv de tranzacţionare a bunurilor imobile aparţinând oraşului Băile Herculane, aducând o vătămare intereselor legitime ale oraşului, în sensul că, în perioada aprilie-mai 2015, împreună cu Ion Crăciunescu şi, spun procurorii, la solicitarea primarului Vasilescu, a fost de acord să renunţe la participarea la licitaţia publică organizată pentru achiziţionarea aceluiaşi imobil din oraşul Băile Herculane, deşi dorea acest lucru. Iar în perioada 2013-2014 a susţinut demersurile primarului cu ocazia înstrăinării bunului imobil – teren, înscris în CF nr.  Băile Herculane, în suprafaţă de 1.349 mp, pe care  l-a achiziţionat la preţul de 20,5 euro metrul pătrat, în contextul în care Valeriu Verbiţchi a solicitat prin adresa de cumpărare a terenului la prețul de evaluare, având cunoștință de valoarea reală a unui teren în zona centrului istoric, întrucât, în proximitatea terenului de 1.349 mp aferent complexului A corp C (vizavi), Verbiţchi a dobândit în luna iulie 2013 (cu aproximativ 3 luni înainte de evaluarea care a stat la baza vânzării în cauză, prin intermediul unei executări silite), Hotelul Ferdinand, unde, în evaluarea făcută, terenul este evaluat la 60 de euro/mp.

Rămâne de văzut dacă judecătorul de cameră preliminară va admite excepţiile invocate la dosar şi va retrimite rechizitoriul procurorului sau va constata legalitatea acestuia şi va decide judecarea pe fond a dosarului penal.