Consilierii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici și devizul general pentru demolarea stadionului Dan Păltinișanu, în vederea construirii mult promisei noi arene cu 32.000 de locuri. Un consilier s-a abținut de la vot, motivând nostalgia care îl leagă de acest obiectiv.
Consilierul județean PSD Ioan Sorincău este singurul care s-a abținut de la votul cu privire la demolarea stadionului Dan Păltinișanu. „Am o nostalgie, părinții mei au făcut muncă așa-zis patriotică la construirea stadionului. Pe vremea când eram elev de liceu, eu am dat cu lopata la sala de sport Olimpia, dar sunt dezamăgit de modul în care a fost întreținut stadionul. Un stadion similar la Iași e în condiții impecabile, al nostru este o ruină și o rușine pentru oraș.”, a declarat Ioan Sorincău.
La rându-i, vicepreședintele CJ Timiș, liberalul Alexandru Proteasa, a invocat și el amintirile pe care le are cu bătrâna arenă. „Și eu sunt nostalgic. Și bunicul meu a lucrat personal la stadion. Tot bunicul meu m-a dus prima dată pe stadion. Și eu votez cu nostalgia demolarea că sunt multe amintiri frumoase care ne leagă. Cu siguranță toți sunteți nostalgici legat de acest lucru. Sunt și supărat, într-adevăr. Eu nu mă uit la Iași, mă uit la Alexandria și văd că are stadion, dar haideți să mergem mai departe.”, a spus Proteasa.
Pe de altă parte, consilierul județean Raul Olajos a adus în discuție nevoia Timișoarei de a avea și o echipă de fotbal performantă: „Ar fi excelent dacă am fi nostalgici vizavi de o echipă cu care să și jucăm. Acum, stadion ca stadion, dar nu vă supărați, Timișoara e departe-departe de ce a fost și ce ar trebui să fie. Aici poate mai vorbiți cu partenerii de la Primăria Timișoara și reușiți o echipă în divizia B.”
„În mandatul următor o să vă rezolvăm ambele lucruri: și stadionul, și echipa.”, i-a răspuns Proteasa.
Demolarea costă aproape 30 de milioane de lei
Aleșii județeni au aprobat în ședința de plen ordinară indicatorii pentru dezafectarea stadionului. CJ Timiș a predat Ministerului Dezvoltării încă din 2019 amplasamentul terenului și s-a angajat să asigure condițiile pentru construirea noului stadion. Totodată, autoritatea județeană trebuie să demoleze stadionul existent. Compania Națională de Investiții asigură atât proiectarea, cât și execuția lucrărilor pentru noua arenă.
„Am aprobat indicatorii tehnico-economici ai documentației în ceea ce privește demolarea stadionului. Vorbim de o estimare a proiectantului de 29 de milioane de lei cu TVA inclus. Sperăm ca această sumă să scadă destul de mult în urma licitației și în urma unui interes crescut pentru acest proiect. În paralel, cei de la CNI urmează să adopte în comisia tehnico-economică a CNI-ului și în comisia tehnico-economică a Ministerului Dezvoltării indicatorii pentru faza SF privind construirea stadionului. Aceste demersuri, demolare și construire, se fac în paralel.”, a declarat Alexandru Proteasa.
„Avem și noi mândria noastră de bănățeni să fim fruntea”
Recent, președintele CJ Timiș, Alin Nica, spunea că valoarea de proiectare a noului stadion a crescut față de calculul din faza de studiu de prefezabilitate, de la 124 de milioane de euro la peste 137 de milioane de euro, „fiind al doilea cel mai costisitor stadion care va fi construit în România, după Arena Națională, dar și al doilea ca mărime din țară. 32.000 de locuri nu va avea niciun alt stadion în afara Timișoarei. (…) Avem și noi mândria noastră de bănățeni să fim fruntea, după București, și sub acest aspect și ținem ca măcar simbolic numărul de locuri de pe noul stadion să fie mai mare decât oricare alt stadion din afara Bucureștiului.”, a spus Alin Nica la finalul lunii mai.
Stadionul de fotbal „Dan Păltinișanu” a fost construit în 1963, cu 40.000 de locuri. Dincolo de evenimente sportive care s-au desfășurat aici, pe stadion, în 1984, Lepa Brena a susținut un concert care a adunat 65.000 de spectatori. Tot aici, în 2006, a concertat Shakira în fața a peste 20.000 de oameni, iar în 2019 – Diskoteka Festival a adunat, în trei zile, peste 100.000 de oameni. Anul trecut, autoritățile județene l-au închis din cauza unor probleme cu nocturna.