Demolarea magazinelor din curtea Spitalului Județean de Urgență Reșița, prioritate în plină pandemie

Vizita pe care președintele Consiliului Județean Caraș-Severin a efectuat-o marți, împreună cu primarul Reșiței, la Staționarul 2 al Spitalului Județean i-a lăsat pe mulți cu un gust amar. În plină pandemie de coronavirus, când medicii urlă din cauza lipsurilor, iar paturile sunt pline, grija autorităților a fost să anunțe demolarea magazinelor din curtea spitalului, singurul loc de unde cei internați își pot cumpăra cele necesare.

COVID-19 a pus la pământ sistemul de sănătate, care oricum era unul șubred. Numărul de spitale din Caraș-Severin este unul infim față de necesar. Medicamentele și materialele sanitare nu sunt niciodată asigurate în totalitate. Iar acum, că tot suntem în pandemie, atenția s-a mutat pe medicația necesară în acest sens și pe locurile de la ATI. Nu și atenția președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.

O conferință de presă anunțată din scurt marți-dimineață pe grupul de WhatsApp al Primăriei Reșița lăsa de înțeles că primarul Ioan Popa și președintele Dunca vor vorbi, în curtea Staționarului 2, despre starea actuală a sistemului sanitar, cu atât mai mult cu cât incidența cazurilor de coronavirus din Reșița a depășit pragul de 5, iar la nivel de județ, ne apropiem de 3. Surpriză însă! Nicio vorbă despre cum merg treburile în acest plan sau măcar un banal îndemn pentru cărășeni să respecte măsurile pentru a scădea odată numărul de cazuri. Sau, cine știe, vreun anunț privind rezultatul unei vizite la București pentru a mai drege un pic situația din Caraș-Severin.

CITEȘTE ȘI: Diagnostic pentru Spitalul Județean de Urgență Reșița: cancer operabil!

Cei doi liberali au anunțat însă triumfător că vor demola toate magazinele din curtea Spitalului, numindu-le „magazine de șlapi”. „Demolăm încăperile sau clădirile parazite din curtea spitalelor. Unde este de expropriat, vom expropria. În curtea unui spital nu are voie să existe o entitate străină”, așa a deschis primarul Ioan Popa subiectul.

Romeo Dunca vrea să afle neapărat cine a avut nesăbuința să ridice astfel de magazine în curtea spitalelor. „Am vrea ca oamenii să ne spună cum a fost posibil ca în incinta unui spital să apară un magazin de pantofi. Eu nu spun despre necesitatea acestuia, dar cum a primit cineva în spital aprobare să ia un teren și să facă un magazin? Cu siguranță în spatele acestor firme stau niște oameni care au avut putere la momentul respectiv, puterea și nerușinarea să poată să ia o suprafață de teren. (…) Este inexplicabil cum terenuri din curtea unui spital pot să treacă în folosința unor firme și apoi chiar în proprietatea unor firme. A-ți asuma schimbarea înseamnă de multe ori a începe dureros”. E adevărat. Cel mai dureros va fi pentru pacienți. Ideea demolării nu este una rea, dar doar dacă privești în perspectivă, în contextul în care staționarele spitalului urmează să fie reabilitate. Însă până la startul lucrărilor și mutarea pacienților, pe cine încurcă? Da, toate afacerile murdare trebuie dezgropate, pornind de la cei care au dat avizele (dacă ele se dovedesc a fi ilegale). Dar… asta era urgența?

În această perioadă cu reguli atât de stricte, pacienții nu au voie să primească vizite, indiferent dacă vorbim despre persoane internate cu COVID-19 sau din alte motive. În plus, nu au voie să iasă din curtea spitalului. Știm foarte bine câte oferă sistemul sanitar din România unui pacient internat. Așadar, de unde ar putea face rost un bolnav de o sticlă de apă, de hârtie igienică, de câteva fructe sau chiar de șlapi sau pantofi? Spitalul din Reșița deservește pacienți din tot județul, iar unii dintre ei nu au aparținători.

Express de Banat a transmis live pe pagina de Facebook conferința din curtea Staționarului 2, iar reacțiile oamenilor nu s-au lăsat așteptate și au curs în secțiunea de comentarii.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/