Din 1 iulie, demisiile liberalilor din administrația locală vor intra în vigoare, cu patru luni înainte de termenul oficial de încetare a mandatelor.
Prefectura Timiș a anunțat că procedura pentru numirea unui nou primar interimar la Lugoj depinde de consiliul local, care trebuie să aleagă un nou viceprimar cu atribuții de primar. Dezbaterea momentului, între cei care au câștigat alegerile și cei care le-au pierdut, vizează modul cum va funcționa administrația locală în aceste luni și care va fi soarta proiectelor europene demarate.
Demisia primarului interimar, Bogdan Ștefan Blidariu, și a viceprimarului interimar, Adrian Serendan, atrage automat încetarea contractelor de muncă pentru cei trei consilieri personali ai acestora (Claudiu Buciu, Emilia Grosu și Denisa Florea, cea din urmă fiind arhitect cu drept de semnătură), dar și pentru city managerul Anca Micșa Oprea. La acestea, se adaugă și demisia directorului spitalului municipal, dr. Ionuț Lucian Cocoș, care s-a produs concomitent cu demisiile primarului și viceprimarului interimar.
Un gest „mișelesc”, lipsit de maturitate și fair play
Adresându-se echipei demisionare din primărie, Călin Dobra, primarul ales pe 9 iunie, spune că gestul este lipsit de maturitate și fair play. „Când ai în mână soarta unui oraș și responsabilitatea a zeci de mii de oameni, nu merge să te superi, să-ți iei jucăriile și să pleci. Un astfel de comportament e total pueril! E lipsă de maturitate și fair play și dacă încerci să pui presiune și pe restul angajaților din administrația locală, ca să demisioneze din echipele de proiecte la care lucrau într-o încercare de a bloca activitatea municipalității. Și totul doar ca să arăți că ești supărat că ai pierdut! Sunt mișcări mișelești care se fac în această perioadă și la care nu am cum să asist nepăsător. Îi asigur pe lugojeni că organizația PSD Lugoj, prin consilierii locali, este pregătită să preia frâiele până în octombrie, când îmi încep oficial mandatul de primar. Astfel încât să nu se ajungă la un blocaj administrativ, așa cum își doresc actualii care gestionează primăria”, a declarat Călin Dobra.
Un mecanism simplu
Fostul primar, Claudiu Buciu, evocă normalitatea și consideră predarea timpurie a frâielor administrației drept un gest democratic. „Faptul că noi am predat puterea de decizie celor care au primit încrederea lugojenilor este un gest rarisim, dar care respectă principiile democrației în totalitate”, a spus acesta.
În opinia sa, mecanismul este foarte simplu. „Având în vedere că eu am pierdut mandatul în 2022, pe acea chestiune cu domiciliul, un consilier, Bogdan Ștefan Blidariu, a preluat atribuțiile de primar. Acum noi le oferim aceeași șansă. Adică le votăm ca viceprimar un consilier care va deveni primar interimar. În acest moment, primarul interimar poate să-și ia doi consilieri și să numească un city manager. La fel am acceptat și eu, fără niciun regret, să fiu consilier al primarului interimar. Nu văd nici o problemă, eu am venit să muncesc”, a detaliat Claudiu Buciu.
Motivele plecării
Întrebat de ce echipa liberală nu a rămas totuși în aceste luni în primărie pentru a asigura o tranziție mai ușoară, Buciu a răspuns: „Sincer, atunci când s-au anunțat alegerile locale acum trei luni, în clipa aceea, colegii care au fost revoltați că i-am pus la lucru, n-au mai lucrat nimic. Acum, când a fost ales un nou primar, doar ne râd în nas pe holuri și nu mai lucrează nimic. De aceea, ni se pare firesc acest transfer de autoritate spre omul ales ca primar, spre echipa sa. Poate așa se va rezolva problema. Dacă putem preda puterea administrativă de acum, conform voinței alegătorilor, o vom preda”, a încheiat Buciu.
Variante, variante…
În caz că dintre consilierii PSD nu va fi desemnat un interimar la conducerea orașului, atribuția i-ar reveni juristului Dan Ciucu, secretar al municipiului Lugoj. Dacă acesta intră în concediu, prefectul numește interimar un jurist care îndeplinește prealabil condițiile de secretar de municipiu.
Actualul city manager, Anca Micșa Oprea, afirmă că, după Codul Administrativ, contractul de management al administratorului public nu poate depăși mandatul primarului în timpul căruia fost numit. „Eu personal nu mi-am dat demisia nici nu o să-mi dau demisia. Voi duce la bun sfârșit contractul meu de management, oricât de lung sau de scurt ar fi el. Dacă se termină în două săptămâni, bine, dacă se termină în noiembrie, iarăși bine”, a declarat Anca Micșa. Prefectul Mihai Ritivoiu (PSD) a declarat că, în următoarele luni, va monitoriza îndeaproape situația administrației din cel de-al doilea municipiu al județului.