Problemele apărute după pierderea câtorva sute bune de locuri de muncă nu sunt singurele cu care se va confrunta administrația publică locală din Moldova Nouă odată cu încetarea activității la fabrica Delphi! „Desecretizarea” contractului dovedește de fapt că Delphi nu pleacă din Clisura Dunării, ci rămâne „stăpână” pe zona industrială încă mai bine de un deceniu!
„Există un contract destul de complicat pentru administraţia publică locală, a explicat primarul Adrian Torma pentru expressdebanat.ro. În anul 2011 s-a întocmit un contrat între Primăria Moldova Nouă şi operator în care i-au fost atribuite o suprafaţă de teren de 18.000 mp şi 3.900 mp de clădire pe o chirie modică, pe care noi suntem de acord chiar să o micşorăm. 10.000 euro chirie pe an, clădirile fiind ale pimăriei!”
Torma se referă la contractul nr. 1145 din 9.02.2011, încheiat între Primăria Moldova Nouă și SC Delphi Packard SRL, prin care, pentru imobilele precizate de edil s-a convenit o chirie de 833 euro pe lună, cu TVA inclus! Pe cheltuiala proprietarului, a orașului, spațiile închiriate au fost puse la dispoziția Delphi cu mai toate utilitățile: apă curentă, energie electrică, canalizare și drenaj pluvial. Contractul semnat de primarul de la acea vreme, Ion Chisăliță, în baza unei Hotărâri de Consiliu Local, s-a încheiat pe o perioadă de 10 ani.
În 2013, în 9 august, se încheie, de data aceasta prin semnătura viceprimarului Constantin Albu, un amendament la contractul mai sus amintit. Se confirmă prin acest act dreptul de folosință al societății Delphi asupra terenurilor și clădirilor în suprafață totală de aproximativ 23.000 mp, iar chiria se stabilește la 12.500 euro/an. Semnificativ se schimbă însă altceva. Termenul închirierii. Acesta se prelungește cu 10 ani, până în 2031! Și mai ceva. Delphi primește dreptul de a subînchiria imobilele respective. Fără să fie nevoie de acordul Primăriei.
„În 2011 a fost un scenariu de film care nu s-a întâmplat niciodată. Eu înţeleg poziţia domnului Chisăliţă de atunci, neavând niciun investitor este foarte greu să pui condiţii. În 2013 Primăria Moldova Nouă a mai cumpărat nişte parcele de teren pentru că ei voiai să facă o clădire mai mare de 10.000 mp. Nnu a fost un cost foarte mare , 4-5 euro/mp, deci nu a fost o investiţie mare raportat la taxele şi impozitele pe care le-ar fi adus compania la nivel local. Se amortiza probabil în câteva luni. Partea neplăcută pentru mine vine în 2013, când se măreşte suprafaţa închiriată la 23.000 de mp teren și 3.900 mp clădiri pe o chirie ceva mai mare, 12.500 euro pe an, dar surpriza este că a fost prelungit contractul până la data de 28 februarie 2031. În plus, s-au scos orice condiţii din contract. Compania are acel teren pe 1.000 şi ceva de euro pe lună şi în acest moment nu are nicio clauză care să o oblige la ceva!”, a comentat situația primarul Torma.
Acesta ține în permanență legătura cu conducerea companiei şi încearcă să readucă în administrarea orașului clădirile care acum date spre folosință celor de la Delphi. Până în 2031! Chiar dacă fabrica și-a încetat activitatea la Moldova Nouă. „Clădirea pe care au construit-o din banii lor pot să o ţină, să facă ce vor cu ea până în momentul în care expiră contractul. Este dreptul lor să decidă ce vor face cu ea, eu încerc să îi conving să ne returneze clădirile noastre, să le putem oferi altor investitori cu care deja am purtat discuţii”, a dezvăluit edilul-șef. Localnicii văd însă că în curtea societății apar tot felul de utilaje și echipamente ce ar fi aduse de la alte fabrici Delphi din țară, semn că Moldova Nouă devine un fel de depozit.
Cărășenii, mult prea scumpi!
Despre plecarea companiei Delphi din Caraș-Severin s-a comentat mult. Care ar fi adevăratele motive pentru care fabrica din Clisura Dunării se închide a explicat pentru Express de Banat tot primarul Adrian Torma. „Este o situaţie neplăcută în acest moment , dar Moldova Nouă intră în rândul lumii, pentru că majoritatea oraşelor mici şi medii care nu sunt foarte aproape de un centru industrial sau de un centru universitar sunt în situaţii neplăcute când ne referim la locurile de muncă. Noi am avut şansa să avem o companie foarte mare la Moldova Nouă, din păcate ei au luat decizia să se retragă de pe piaţa muncii de la noi migrând către alte ţări, mă refer la Serbia şi Ucraina, unde forţa de muncă este mai ieftină. Din discuţiile pe care le-am avut cu managementul, există o stare de supărare şi nu doar la ei, ci şi la cei cu care am mai discutat să vină in Moldova Nouă, o stare de supărare legată de modul cum este guvernată în acest moment ţara. S-au pus toate contribuţiile în cârca angajatorului, se iese în presă foarte mult şi se loveşte în multinaţionale! Este un semnal pentru ei şi nu doar la Moldova Nouă, sunt multinaţionale din Timişoara care au ales să plece către Serbia şi Ucraina. Cu unul dintre managerii companiei am vorbit, era în Turcia, căutau alte zone în care să se dezvolte, pentru că găsesc o mai mare deschidere din punct de vedere al administraţiei centrale. Noi, administraţiile publice locale, suntem limitate în a oferi beneficii unei companii foarte mari”, a spus Adrian Torma.