UPDATE. Delapidare la Piețe S.A. Timișoara? A fost depusă o sesizare la Poliție și presa a primit un e-mail

La Poliția Timiș a ajuns o plângere de delapidare și gestiune frauduloasă la Piețe SA Timișoara. Conducerea instituției nu ar fi taxat comercianții pentru folosirea meselor, ceea ce ar fi creat un prejudiciu de 30.000 de euro lunar.

Menționăm că noi am fost înștiințați de situație printr-un e-mail, neasumat de nicio persoană anume, dar în care se aduc acuzații grave conudcerii Piețe SA și se susține că dovezi de delapidare au ajuns la polițiști.

IPJ Timiș confirmă că a primit sesizarea și a transmis că au demarat cercetările.

„Așa cum se arată în documentele depuse organelor de cercetare penală, directorul S.C. Piețe S.A.  a ajuns să aloce discreditar spații și mese, fără încasarea taxelor stabilite de Consiliul de Administrație al societății, taxe, obligatorii pentru orice comerciant. În plus, așa cum reiese din declarațiile anexate sesizării depuse Poliției, situația nu este nouă, ci durează de foarte mult timp. Aproape jumătate din mesele din Piața Badea Cârțan, mai exact 123 din totalul de 373, au fost date în folosință unor comercianți fără ca aceștia să achite taxa obligatorie de închiriere. Aceeași situație se înregistrează și în Piața Timișoara 700, doar că aici au fost lăsate să funcționeze „la negru” 13 mese. Numai din această manevră, bugetul S.C. Piețe S.A a fost prejudiciat, lunar, cu 103.500 de lei, în contextul în care taxa de închiriere în oricare din piețe este de 25 de lei / masa / zi.

În piața Mehala II, s-au operat abonamente trunchiate (anumiți comercianți plăteau doar parțial abonamentele stabilite de societate pentru locurile ocupate). Prejudiciul lunar se ridică, aici, la 23.400 de lei.

În Piața Iosefin, cele 12 boxe de depozitare de la subsol sunt ocupate cu marfa unor comercianți care nu plătesc taxele de închiriere aferente.  Din această cauză, S.C. Piețe S.A. înregistrează un prejudiciu de 12.000 de lei într-o lună.

Toate acestea au fost constatate de reprezentanți ai conducerii S.C. Piețe S. A., în urma unor controale desfășurate zilele trecute. Cumulat, prejudiciul constatat și probat din exemplele anterior prezentate, din cele patru piețe, se ridică la 148.950 de lei (30.000 de euro) lunar.

În fața acestei evidențe, reprezentanți ai conducerii S.C. Piețe S.A. au formulat către Inspectoratul Județean de Poliție Timiș o sesizare prin intermediul căreia aduc la cunoștința organelor de urmărire penală suspiciunile privitoare la săvârșirea infracțiunilor de: delapidare, faptă prevăzută și sancționată de art. 295 Cod Penal, respectiv gestiune frauduloasă, faptă prevăzută și sancționată de art. 242 Cod Penal.

Cele semnalate au fost înregistrate la I.P.J. Timiș cu numărul 69532 / 27.09.2022”, scrie în e-mail.

Au mai fost date publicității și câteva declarații depspre situația din teren, dar nesemnate de nicio persoană.

„M-am deplasat (…) pentru verificarea modului de taxare din piețe în piața Badea Cârțan și am constatat că nu erau taxate un număr de 125 de mese în care comercianții își desfășurau activitățile comerciale. De asemenea am mai constatat că nu erau taxate 2 compartimente de vitrine, iar partea din spatele halei de lactate nu a fost taxată deloc. Menționez că fosta administratoare, (…), a semnalat printr-un referat făcut către S.C. Piețe S.A.  în data de 29.03. 2022 faptul că sunt 9 comercianți care ocupă abuziv mai multe locuri de vânzare refuzând să plătească.

gif card de energie dacus 1000x100

În aceeași zi ne-am deplasat în Piața Dacia unde am constatat un număr de 5 mese netaxate. În data de 30.08.2022 m-am deplasat din nou (…) pentru verificarea modului de taxare din piețe, iar în Piața Iosefin am constatat că depozitele aflate la subsolul complexului erau toate ocupate cu fructe și legume, iar administratorul pieței a declarat că doar cei ce depozitează acolo au cheile și că nu încasează niciun fel de taxe pentru aceste spații. În data de 31.08.2022 m-am deplasat (…) în Piețele Mehala II, Giroc Soarelui și Piața 700 unde am constatat următoarele: în Mehala II un număr de 16 locuri au avut abonament doar pe jumătate de lună și nu pe o lună întreagă așa cum a stabilit Consiliul de Administrație, reprezentând o pagubă de 10.050 de RON pentru luna august. S-a mai depistat 8 locuri ocupate fără a fi taxate deloc. Menționez că în partea din spate a pieței am identificat un spațiu de depozitare cu o suprafață considerabilă, ocupat de un client (…) cu fructe, legume și cu un motostivuitor destinat manevrării acestor produse. (…) a declarat ulterior administratorului Pieței Mehala II, (…) că Directorul General i-a permis să folosească acel spațiu (atașăm declarația).

În Piața 700 am identificat 13 mese netaxate. În data de 13.09.2022, în urma deciziei Președintelui Consiliului de Administrație, am mai efectuat un control (…) și am constatat 84 de mese netaxate și multe alte mese ocupate abuziv pentru depozitarea mărfurilor și pentru care se refuză plata”, mai apare în mail. Aceste declarații ar fi atașate sesizării către Poliție.

În paralel, pe Facebook, direcotrul Piețe SA, Liviu Cocean, susține că a trecut instituția pe profit.

„Când am asumat anul trecut că închidem pe PROFIT, în anul 2 de pandemie, după 2 ani în care PIEȚE S.A. a fost pe PIERDERE, cu o Piață 700 făcută scrum și o multitudine de alte reparații pe care le-am realizat în restul piețelor în cuantum de 820.000 lei, la care se adaugă 2.065.000 lei virați în conturile Primăriei (redevență concesiune + impozite pe cladiri), nimeni nu a crezut că este posibil.

O să mai suspine unii când o să audă că la 1 Septembrie 2022 avem deja peste 1 100 000 lei PROFIT, un cash flow liniștitor și tocmai am virat în conturile Primăriei aproximativ 800 000 lei, care se adaugă la cei 1 milion de lei virați în martie.

Consider că aceste sume rezultate dintr-o activitate economică manageriată corespunzător, trebuie să se întoarcă în piețe, în servicii și condiții de cea mai bună calitate pentru utilizatorii acestora, și nu pentru acoperirea unor găuri create de indivizi incapabili de a face performanță economică, aflați vremelnic în diferite funcții publice”, a postat pe rețeaua de socializare Liviu Cocean.

Update, ora 14:20

Decizia de a trimite sesizarea Poliției a fost luată, marți, de Consiliul de Administrație al CS Piețe SA. Tot CA este cel care a făcut publice informațiile.

 

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/