Situația tăierii suspecte de arbori în interiorul Parcului Național Semenic a fost sesizată de unul dintre cititorii Express de Banat. Acesta a semnalat redacției problema defrișărilor în cauză, pe care le suspectează a fi ilegale. Pomii cad sub privirile oripilate ale turiștilor în căutare de natură și oxigen.
Problemele pe care le-a ridicat cititorul, sub protecția anonimatului, au adus în atenția redacției faptul că, legale sau nu, tăierile de arbori de la nivelul Semenicului periclitează vizibil potențialul turistic al zonei. Lăsând la o parte faptul că defrișările în cauză au fost sesizate în interiorul Parcului Național, lucru care duce la degradarea naturii, buștenii culcați la pământ au un impact negativ asupra turismului. Oamenii, în căutare de aer proaspăt, verdeață și oxigenare, se lovesc, de la an la an, de păduri din ce în ce mai ciopârțite.
,,Mă întreb dacă aceste defrișări sunt legale. Nu știu ce ne pot spune cei care răspund de gestionarea pădurilor, însă cert este că mie, ca turist, nu îmi face plăcere să merg pe Semenic și să văd arbori tăiați. Asta, mai ales că sunt un iubitor al naturii. Cert este că impactul este unul negativ asupra turismului”, a spus unul dintre cititorii Express de Banat, care a trimis pe mailul redacției, contact@expressdebanat.ro, mai multe fotografii cu pădurea defrișată.
Ce spun autoritățile
De cealaltă parte a baricadei se află autoritățile responsabile de îngrijirea și protejarea zonei montane. Conducerea Direcției Silvice Caraș-Severin asigură cetățenii de faptul că tăierile respective au fost făcute într-un mod perfect legal și în conformitate cu aprobările date de Parcul Național Semenic.
,,Există o partidă de punere în valoare a maselor lemnoase conform amenajamentelor, adică se taie într-un ciclu de 11, 12 ani din ochiurile făcute la început mai mici până nu mai rămâne niciun copac în picioare, pentru a valorifica semințișul utilizabil. Este în parc, dar în parc se pot face și lucrări dacă nu sunt zone de conservare deosebită. Printre aceste lucrări, conform legii 353, se spune clar că se pot face lucrări şi pentru perpetuarea speciei, tăieri progresive pentru a putea obține semințișul natural. Este într-adevăr în interiorul parcului, dar sunt zone în care se poate lucra și putem aplica amendamentul conform amenanjamentelor silvice. Aici există un alt tratament, de aceea se pare că s-au făcut cine știe ce tăieri ilegale sau defrișări incorecte. Suntem conform amenajamentelor silvice și conform aprobărilor date și de Parcul Național Semenic”, a declarat Ștefan Stănescu, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin, pentru www.expressdebanat.ro .
Exista un raspuns foarte simplu.Sistemul pus la cale de 23 de ani de catre Sorin Frunzaverde trebuie inlaturat.Schimbarea lui Frunzaverde inseamna viitor pentru Caras Severin.