Deficit de dascăli în Timiș. Marin Popescu: „Îi înțeleg din perspectiva vârstei sau a faptului că poate au boli cronice și se tem pentru viața lor. Îi pierdem”

E lipsă de personal în mai multe unități de învățământ din Timiș. Inspectoratul Școlar Timiș așteaptă ca Guvernul să deblocheze situația, ca apoi să poată organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante. 

Sunt mai multe motive pentru care nu sunt suficienți dascăli în școli. În ultimele luni, posturile din învățământ au fost blocate, așa că nu s-a putut organiza niciun concurs pentru ocuparea acestora. Pe de altă parte, există profesori care au atins vârsta de pensionare și au ieșit din câmpul muncii, iar în unele cazuri nu s-au putut aloca norme sau posturi.

„La nivel național vor fi deblocate 500 de posturi. Așteptăm repartizarea în perioada următoare pentru că trebuie să organizăm concursuri pentru acele locuri și, de asemenea, și pentru cele blocate. (…) E o pierdere în sistem. Îi înțeleg din perspectiva vârstei sau a faptului că poate au boli cronice și se tem pentru viața lor. Îi pierdem pentru că erau profesori importanți.”, a declarat Marin Popescu, inspectorul școlar general.

Pentru o situație echilibrată la nivelul județului, Popescu spune că e necesară dublarea numărului consilierilor școlari existenți, astfel încât să se respecte numărul impus de lege: 144 – profesori consilieri și 180 – profesori logopezi. Totuși, 8 consilieri și 4 cadre auxiliare ar acoperi, momentan, deficitul.

Cuib de vise 1000x100

La nivelul învățământului special este nevoie de 10 cadre specializate. Tot 10 posturi ar trebui alocate și pentru copiii care nu se pot deplasa la școală și care fac parte din altă categorie vulnerabilă. Ar fi nevoie și de 60 posturi pentru personalul nedidactic și 10 pentru cel didactic auxiliar. „Sunt situații unde directorii de grădinițe predau și la clasă, iar acest lucru nu este tocmai în regulă. Este o problemă stringentă. Avem posturi blocate, posturi unice, avem nevoie de personal special.”, a adăugat Marin Popescu.

12 cadre didactice au primit aprobare de pensionare, majoritatea dintre ele fiind specializate în domeniul științelor – fizică, matematică și biologie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/